20.04.1994

Vientikustannusvastuu - Maataloustuottajat - Vientikustannusosuuden periminen

Vientivastuun toteuttamista koskevien toimenpiteiden kokonaisvaikutus

Kantelussa oli katsottu, että eri tuotantosuuntia edustavien yksittäisten maataloustuottajien vientikustannusosuudet, jotka nousivat huomattavasti yli koko maataloudelle vuonna 1992 säädetyn 20 %:n vientikustannusvastuun, loukkasivat sekä Hallitusmuodon 5 §:ssä säädettyä yhdenvertaisuuden periaatetta että 6 §:ssä säädettyä omaisuuden suojaa.

Vastauksessaan apulaisoikeuskansleri katsoi, ettei todennäköisiä syitä ollut esitetty sen tueksi, että Hallitusmuodon puheena olevissa säännöksissä suojattuja oikeushyviä olisi loukattu. Samalla apulaisoikeuskansleri totesi, ettei vielä ollut riittävästi tutkittua tietoa siitä, kuinka vientivastuun toteuttamista tarkoittavat eri toimenpiteet vaikututtavat eri tuotantosuuntien ja yksittäisten maatalousyrittäjien todellisen vientikustannusosuuden muodostumiseen. Se, että vientivastuusta säädetään useilla säädöksillä, hämärsi kokonaiskuvan saamista järjestelmästä ja käsityksen muodostamista säädösten yhteisvaikutuksesta.

Tämän johdosta apulaisoikeuskansleri katsoi, että olisi tarpeellista ja hyödyllistä ryhtyä toimenpiteisiin edellä mainittujen tietojen hankkimiseksi.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.