22.12.1993

Syyteharkinta - Viivyttely - Syyteoikeuden vanhentuminen

Huomautus syyttäjälle syyteharkinnan viivästymisestä

Ensimmäinen kaupunginviskaali oli työturvallisuuslain säännösten rikkomista koskevassa rikosjutussa viivytellyt syyteharkinnan suorittamista niin, että syyteoikeus noiden rikkomusten osalta oli vanhentunut. Sen jälkeen kaupunginviskaali oli päättänyt jättää syytteet nostamatta jutussa sillä perusteella, että syyteoikeus oli jo vanhentunut.

Kanteluasiaan antamassaan ratkaisussa apulaisoikeuskansleri on todennut, että kaupunginviskaalilla olisi työsuojeluviranomaisten lausuntojen saapumisen jälkeen ollut syyteharkinnan suorittamista varten vielä käytettävänään aikaa noin 2,5 kuukautta, minkä ajan kuluessa syyteharkinta olisi ilmeisesti ollut suoritettavissa. Sen vuoksi on huomautettu kaupunginviskaalille siitä, että syyttäjän velvollisuutena on huolellisesti perehtyä hänelle syyteharkintaa varten toimitettuihin asiakirjoihin ja mahdollisuuksiensa mukaan suorittaa niiden osalta syyteharkinta ennen syyteoikeuden vanhentumista.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.