24.09.1993

Syyttäjän menettely - Työtapaturma - Työturvallisuudesta huolehtiminen

Työturvallisuudesta huolehtiminen tapauksessa, jossa oli ollut olemassa ilmeinen putoamisvaara

Apulaisnimismies oli kahdessa syyttämättäjättämispäätöksessä päättänyt jättää syytteet nostamatta rakennustyömaan vastaavaa työnjohtajaa ja pääurakoitsijan edustajaa vastaan heidän viakseen epäillyistä kuolemantuottamuksesta ja työturvallisuuslain säännösten rikkomisesta. Jutussa oli ollut kysymys rakennustyömaalla sattuneesta työtapaturmasta, jossa rakennuksen katolla työskennellyt työntekijä oli katossa olleen valoikkuna-aukon kautta pudonnut noin 5,7 metrin korkeudelta rakennuksen betonilattialle ja välittömästi saanut surmansa. Apulaisnimismies oli perustellut ratkaisujaan sillä, että aukko oli ollut sinänsä riittävästi suojattu, kun se oli ollut peitettynä vanerilevyllä, joka kuitenkin oli juuri tuolloin ollut joko siirrettynä tai siirtyneenä pois paikaltaan.

Kanteluasiaan antamassaan ratkaisussa apulaisoikeuskansleri ei ole puuttunut apulaisnimismiehen menettelyyn. Ratkaisussa on kuitenkin todettu, että työntekijän työturvallisuudesta ei puheena olevassa tapauksessa ollut ilmeisestikään huolehdittu asianmukaisella tavalla, sillä valoikkuna-aukkojen suojana käytettyjä irtonaisia, paikaltaan esteettömästi poissiirtyviä tai -siirrettäviä vanerilevyjä tuskin voidaan pitää riittävänä putoamissuojauksena tämänkaltaisissa työskentelyolosuhteissa, joissa oli lisäksi ollut olemassa huomattava liukastumis- tai kompastumisvaara.

TyöturvallisuusL 28 § 1 mom

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.