23.08.1993

Ministerivastuu - Sananvapaus

Kysymys siitä, oliko ministeri haastattelulausunnossaan syyllistynyt ministerinä rikoslain 16 luvun 8 §:ssä rangaistavaksi säädettyyn julkiseen kehottamiseen lain rikkomiseen

Eräiden järjestöjen kantelukirjoituksessa väitettiin ministerin haastattelulausunnossaan ministerinä julkisesti kehottaneen lain rikkomiseen, kun hän oli asettunut tukemaan työnantajaa, joka oli irtisanonut eräät työaikana poliittiseen lakkoon osallistuneet työntekijät.

Ministeri on kiistänyt väitteen ja lausunut vain käyttäneensä sananvapautta lausumalla poliittisen kannanoton jo tapahtuneesta irtisanomisesta.

Oikeuskanslerin ratkaisussa on tarkasteltu ministerin ilmaisuvapauden laajuutta sekä rikoslain 16 luvun 8 §:n soveltamisedellytyksiä huomioon ottaen ministerinvastuuta koskevan säännöstön. Tarkastelussa todettu, että ministerin antamat haastattelulausumat olivat sisällöltään yhteiskuntapoliittisia eivätkä toteuttaneet mainitun rangaistussäännöksen tunnusmerkistöä. Ministerin menettely ei ollut moitittavaa ministerin oikeudellisen vastuun kannalta arvosteltuna.

MinisterivastuuL
HM 10 §
RL 16:8

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.