12.05.1993

Takavarikon edellytykset - Takavarikon toimittaminen - Aseen takavarikoiminen

Takavarikon toimittamisen edellytyksistä ja haltuunotettua esinettä koskevan takavarikkopäätöksen tekemisen joutuisuudesta

Nimismiehen huomiota kiinnitetty siihen, että takavarikon toimittaminen on sallittua vain laissa säädetyillä edellytyksillä ja että jos poliisimies on ottanut poliisin haltuun takavarikoitavaa omaisuutta ilman takavarikoimiseen oikeutetun virkamiehen määräystä, takavarikkoa koskeva ratkaisu on tehtävä viipymättä omaisuuden haltuunoton jälkeen.

Nimismies oli tehnyt aseita ja ampumatarpeita koskevan takavarikkopäätöksen runsaan kuukauden kuluttua niiden haltuunotosta, joten takavarikosta päättäminen ei ollut tapahtunut pakkokeinolain 4 luvun 6 §:n 2 momentissa edellytetyllä joutuisuudella. Runsaan kolmen kuukauden kuluttua aseiden hal tuunotosta hän oli kumonnut takavarikon yhden aseen takavarikkoa lukuunottamatta. Tuomioistuin oli määrännyt palauttamaan aseen sen omistajalle, kun rikoslain 2 luvun 16 §:n 3 momentin mukaan takavarikoitua ampuma-asetta ei ollut voitu tuomita valtiolle menetetyksi aseiden omistajan pojan ja tämän tovereiden luvattoman ampumisen johdosta.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.