30.04.1993

Rakennuslupa - Rakennustarkastus

Kunnan viranomaisten menettely asumista koskevassa asiassa

Apulaisrakennustarkastaja oli suorittanut kantelijan vuokraamassa rakennuksessa tarkastuksen ennalta ilmoittamatta, vaikka rakennuslain 145a § olisi tätä edellyttänyt. Rakennustarkastaja ja apulaisrakennustarkastaja olivat vaatineet rakennuksen sisätilojen muutostöihin rakennusluvan ja apulaisrakennustarkastaja oli kieltänyt asumasta rakennuksessa ennen kuin rakennuslupa oli myönnetty. Kyseiset rakennuksen sisätilojen muutostyöt eivät kuitenkaan olleet sellaisia, että olisivat edellyttäneet rakennuslupaa. Rakennusasetuksen 121 §:n 1)-kohdan mukainen toimenpidelupa olisi ollut riittävä.

Apulaisrakennustarkastaja ja rakennustarkastaja eivät olleet menetelleet asiassa kaikilta osin hyvään hallintoon kuuluvalla tavalla. Apulaisoikeuskansleri on ratkaisussaan kiinnittänyt rakennustarkastajien huomiota rakennusluvan hankkimisessa ja rakennuksessa suoritetussa katselmuksesta annettuihin rakennuslain ja -asetuksen säännöksiin.

RakL 145a §
RakA 121 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.