19.02.1993

Rangaistusmääräys - Menettämisseuraamus - Oikeusministeriön ohjeet

Käsityksen lausuminen rangaistusmääräystuomarille

Rangaistusmääräystuomarin tietoon on saatettu apulaisoikeuskanslerin käsitys siitä, että oikeusministeriön antamat ohjeet rangaistusmääräyslomakkeiden käyttämisestä on tarkoitettu noudatettavaksi nimenomaan ratkaisujen täytäntöönpanoon liittyvistä seikoista johtuen.

Rangaistusmääräystuomarilta oli vaadittu selvitys sen johdosta, että hänen ratkaisemissaan yhdeksässä rangaistusmääräyksessä ei rangaistusvaatimusta ollut ratkaistu menettämisseuraamuksen osalta. Luvattomasti hallussapidetyt alkoholijuomat oli merkitty rangaistusvaatimuslomakkeen rikkomuksen teonkuvausta koskevaan kenttään osittain takavarikoiduiksi ja osittain paikan päällä hävitetyiksi. Alkoholijuomat oli myös merkitty "menettämisseuraamus" kohtaan ja hävitetyiksi alkoholilain 96 §:n nojalla.

Oikeusministeriön tietohallintotoimiston asian johdosta antamassa lausunnossa oli todettu, että oikeusministeriön antamien rangaistusmääräyslomakkeiden käyttöohjeiden mukaan lomakkeen kohtaan "menettämisseuraamus" merkitään menetettäväksi vaadittu omaisuus myös silloin, kun se on viranomaisen toimesta hävitetty. Tietohallintotoimiston käsitellessä rangaistusvaatimuksia lähtökohtana on ollut, että "menettämisseuraamus"-kenttään tehty merkintä tarkoittaa menettämisvaatimusta silloinkin, kun siihen merkitty omaisuus on hävitetty ja että kaikesta, mistä syyttäjä on vaatinut, rangaistusmääräystuomarin ratkaisussa myös lausutaan.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.