23.03.1993

Lääninhallitus - Tiedottaminen - Virkavastuu

Lääninhallituksen tiedotelomakkeelle laaditun kutsun sisällön epäasianmukaisuus

Lääninhallituksen henkilökunta oli lääninhallituksen johdon suostumuksin järjestänyt tiedotusvälineille ja yleisölle tarkoitetun "hallintomarkkinat"-toimintapäivän, jossa oli mm. sketsein käsitelty kysymystä maakuntahallinnosta. Tilaisuuden järjestäneet virkamiehet olivat lähettäneet tiedotusvälineiden edustajille kutsun, joka oli laadittu lääninhallituksen tiedotelomakkeelle. Kutsun alussa oli leikilliseen sävyyn kirjoitettu kahden ministerin toimintaan viitannut virke, joka oli sisällöltään ymmärrettävissä heitä ministereinä halventavaksi.

Oikeuskanslerin ratkaisussa on katsottu, että tapahtumassa mukana olleet ja esiintyneet lääninhallituksen virkamiehet olivat toimineet virkamiesominaisuudessa. Tiedotetta oli arvioitava viraston tiedottamista koskevien säännösten ja periaatteiden mukaan. Tiedotteessa nimeltä mainittujen yhteyshenkilöiden on katsottu olleen vastuussa tiedotteen sisällöstä. Oikeuskansleri on käsityksenään lausunut, ettei kysymyksessä olevaa lääninhallituksen viralliselle tiedotelomakkeelle laadittua lausumaa voitu sisällöltään pitää viranomaistiedottamisessa edellytettävän asiallisuusvaatimuksen mukaisina.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.