13.04.1993

Automaattinen tietojenkäsittely - Hallinnon suunnittelu - Verotus

Verohallituksen tietoon saatettu käsitys voimassa olevan verotustietokannan mukaisen verolipun toimittamisesta verovelvollisille sekä verohallinnon aiheuttamien ohjelmointivirheiden korjaamisesta

Verotuslaskennan tulostusohjelma oli ollut vuodelta 1990 toimitetussa verotuksessa sikäli puutteellinen, että eräissä tapauksissa verovelvollisille oli jäänyt ohjelmavirheen vuoksi tulostumatta korjatun verotuslaskennan mukainen verolippu. Tämä oli johtanut verovelvollisten kohdalla ongelmiin, kun heihin oli kohdistettu viivästysseuraamusvaatimuksia heidän tietämättään sitä veromäärää, jonka maksamisella niistä olisi voinut välttyä. Verohallitus oli ohjannut alaistaan verohallintoa poistamaan aiheettomat viivästysseuraamukset. Seuraavaa vuotta varten verotuslaskentaohjelmistoa oli tarkistettu.

Apulaisoikeuskansleri on todennut verovelvollisten oikeusturvan kannalta merkitykselliseksi sen, että verovelvollinen saa kulloinkin voimassa olevan verotustietokannan mukaisen verolipun hänen maksettavakseen tulevista veroista. Tähän liittyen verohallituksen huomiota on kiinnitetty siihen, että veroviranomaisten aiheuttamien ohjelmointivirheiden seuraamukset on pyrittävä viranomaisaloitteisesti korjaamaan.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.