18.01.1993

Peruskoulu - Ojentaminen - Simputus

Käsitys peruskoulun opettajien käyttämistä virheellisistä oppilaiden ojentamiskeinoista

Koululautakunta oli päättänyt, ettei opettajia rangaistu kurinpidollisesti, koska ei ollut kiistatonta näyttöä siitä, että opettajat olisivat syyllistyneet oppilaiden ruumiilliseen kuritukseen tai virheelliseen ojentamiseen. Koululautakunta oli kuitenkin huomauttanut vastaisen varalta koulun rehtoria ja opettajia peruskoululain ja -asetuksen määräyksistä ja niiden rehtorille ja opettajille asettamista velvoitteista. Apulaisoikeuskansleri on koululautakunnan huomautuksen lisäksi kiinnittänyt huomiota siihen, että ruumiillinen kuritus, joksi käsiksikäyminen voidaan usein mieltää, on peruskoulussa kielletty. Asiassa ei kuitenkaan ollut ilmennyt aihetta ryhtyä selvittämään, olisiko joku opettajista sillä tavoin syyllistynyt virkavelvollisuuden rikkomiseen, että se olisi kurinpitomenettelyn päätyttyä ollut vielä saatettava tuomioistuimen käsiteltäväksi.

Sen johdosta, että kaksi opettajaa oli leirikoulussa määrännyt eräänä iltana nukkumaanmenon jälkeen noin kello 22:n ja 23:n aikaan kaikki leirikoulun noin kaksikymmentä poikaa poikien vallattomuuden johdosta ulos kävelemään runsaan kilometrin matkan ja suorittamaan joitakin kyykkyhyppyjä, apulaisoikeuskansleri on katsonut, että opettajat olivat käyttäneet väärää ojentamiskeinoa. Opettajien menettely ei kuitenkaan antanut aihetta enempiin apulaisoikeuskanslerin toimenpiteisiin kuin että hän on saattanut opettajien tietoon arvostelunsa heidän menettelytavastaan tuon leirikoulussa rangaistusluontoisena järjestetyn ulkoilutapahtuman yhteydessä.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.