03.04.1992

Automaattinen tietojenkäsittely - Hallinnon suunnittelu - Verotus - Virkavastuu - Virkavirhe

Verohallituksen ja valtiovarainministeriön tietoon saatettu käsitys siitä, että verohallitus ei ollut noudattanut tarpeellista varovaisuutta päättäessään ryhtyä uudistamaan verotuslaskennan tietosysteemejä vuodelta 1989 toimitettavaa verotusta varten. Uuden atk-järjestelmän käyttöönoton epäonnistumisesta oli ollut seurauksena verotuksen viivästyminen lakisääteisestä määräajasta.

Verohallituksessa ei ollut noudatettu tarpeellista varovaisuutta ryhdyttäessä uudistamaan 10.8.1988 tehdyllä verohallituksen kollegion päätöksellä verotuslaskennan tietosysteemejä siten, että ne määrättiin tulemaan voimaan jo vuodelta 1989 toimitettavassa verotuksessa. Riskien hallitsemattomuus ja vaikeudet uuden laskentajärjestelmän saamisessa toimivaksi olivat johtaneet projektille annetun tehtävän toteutumisen viivästymiseen ja myös sanotun vuoden verotuksen viivästymiseen lakisääteisestä määräajasta. Tämä oli välillisesti johtanut myös vuodelta 1990 toimitetun verotuksen viivästymiseen.

Asiassa ilmenneet oikeudelliset arviot ja käsitykset sekä hallintotoiminnan arvostelu saatettu verohallituksen ja valtiovarainministeriön tietoon. Oikeuskansleri on pitänyt tärkeänä mm. sitä, että verotukset vastaisuudessa toimitetaan määräajassa ja että syntyneiden ongelmien osalta ryhdytään toimenpiteisiin verovelvollisten oikeusturvan kehittämiseksi.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.