20.02.1992

Esitutkinta - Esitutkinnan lopettaminen - Tutkinnanjohtajan toimenpiteet - Syyttäjän syyteharkinta

Käsityksen lausuminen esitutkinnan johtajan menettelystä esitutkinnan lopettamista koskevassa asiassa.

Henkilö oli rikosilmoituksessaan katsonut joutuneensa petoksen kohteeksi, kun hän oli autoliikkeestä ostanut hänelle uutena myydyn henkilöauton. Auto oli ollut käyttämätön, mutta se ei ollut kaupantekohetkellä enää ollut vuosimalliltaan uusi, vaan se oli todellisuudessa valmistettu ja maahantuotu jo kaksi vuotta ennen kaupantekotilaisuutta. Esitutkinnan tultua suoritetuksi polisilaitoksessa tutkinnanjohtajana toiminut rikoskomisario oli päättänyt olla saattamatta asiaa syyttäjän harkittavaksi. Ratkaisuaan rikoskomisario oli perustellut sillä, että esitutkinnassa oli käynyt selville, ettei rikosta ollut tehty.

Kanteluasiassa antamassaan ratkaisussa apulaisoikeuskansleri on todennut, että esitutkintalain 43 §:n 1 momentin säännöksen soveltamista tämänkaltaisessa tilanteessa, jossa on pääasiallisesti ollut kysymys syylliseksi epäillyn henkilön menettelyn arvioimisesta sen osalta, miten kauppasopimuksessa käytettyä sanontaa on oikeastaan tulkittava ja miten kaupantekoon liittyviä olosuhteita on molempien osapuolten toiminnan kannalta muutoinkin arvioitava, voidaan pitää varsin tulkinnanvaraisena. Sen seikan arvioiminen, onko tämänkaltaisissa olosuhteissa aihetta epäillä rikoksen tapahtuneen, on paremminkin syyttäjän harkintavaltaan kuin esitutkinnan johtajalle kuuluva tehtävä.

EsitutkintaL 43 § 1 mom

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.