31.10.1991

Työtapaturma - Työsuojeluviranomaisen lausunto - Syyteharkinta

Syyteharkinnan suorittaminen työtapaturmaa koskevassa rikosjutussa edellyttää työsuojeluviranomaisen kirjallisen lausunnon hankkimista.

Kaupunginviskaali oli suorittanut syyteharkinnan työtapaturmaa koskevassa rikosjutussa ja päättänyt jättää syytteet nostamatta epäillyistä työturvallisuuslain säännösten rikkomisesta ja ruumiinvamman tuottamuksesta. Kaupunginviskaali oli tehnyt päätöksensä jo ennen kuin hän oli saanut työsuojeluviranomaisen kirjallisen lausunnon asiasta. Selityksessään kaupunginviskaali on kertonut, että hän oli ennen syyteharkinnan suorittamista keskustellut puhelimitse työsuojeluviranomaisen kanssa, jolloin hänelle oli puhelinkeskustelun perusteella käynyt selväksi, ettei työsuojeluviranomainen tulisi esittämään asiassa syytetoimiin ryhtymistä.

Kaupunginviskaalin menettelytapaa ei ole pidetty asianmukaisena. Syyttäjän toiminnan uskottavuus ja hyvä syyttäjäkäytäntö edellyttävät, että syyttäjä myös jälkikäteen kykenee luotettavasti selvittämään sen, minkäsisältöisen lausunnon työsuojeluviranomainen on hänelle antanut. Tämä seikka sekä laissa käytetty sanamuoto "lausunto" edellyttävät, että työturvallisuuslain säännösten rikkomista koskevissa rikosjutuissa, joissa työsuojeluviranomaisen lausunnon hankkiminen on edellytyksenä syytteen nostamiselle, sanottu lausunto annetaan kirjallisesti.

TyöturvallisuusL 50 § 1 mom

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.