29.10.1991

Kavallus - Rikosasian oikeuspaikka - Esitutkinnan toimittamisvelvollisuus

Kysymys esitutkinnan toimittajasta kavallusta koskevassa asiassa

Autoliike oli myynyt ostajalle henkilöauton omistuksenpidätysehdon sisältävällä osamaksusopimuksella, jonka mukaan auton kauppahinta oli tullut suorittaa kuukausittaisina osamaksuerinä. Ostaja oli myyjäliikkeelle suorittanut vain ensimmäiset osamaksuerät, mutta jättänyt maksamatta loput maksuerät. Ostaja oli lisäksi muuttanut myöhemmin pois paikkakunnalta ja vienyt mukanaan henkilöauton, jonka ostaja sittemmin oli ilmeisesti hukannut. Sen vuoksi myyjäliike, joka oli epäillyt ostajan menettelyllään syyllistyneen kavallukseen, oli lähettänyt jutussa tutkimuspyynnön ostajan viimeisimmän oleskelupaikkakunnan poliisilaitokselle. Poliisilaitos ei ollut kuitenkaan suorittanut jutussa esitutkintaa, ei myöskään osamaksusopimuksen allekirjoituspaikan poliisilaitos, jolle myyjäliike oli sittemmin lähettänyt uuden tutkimuspyynnön.

Apulaisoikeuskansleri on esitetyn selvityksen perusteella todennut kavallusrikoksen ilmeisesti tapahtuneen ostajan viimeisimmällä oleskelupaikkakunnalla, minkä vuoksi asianomaisen läänin poliisitarkastajaa on kehotettu suorituttamaan esitutkinta sanotun rikosjutun osalta.

EsitutkintaL 2 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.