07.10.1991

Asiakirjain julkisuus - Tasavallan presidentti

Tasavallan presidentti ei ole yleisten asiakirjain julkisuudesta annetun lain 2 §:ssä tarkoitettu viranomainen.

Sanomalehden toimittaja on eduskunnan oikeusasiamiehelle osoittamassaan kirjoituksessa pyytänyt tutkimaan Tasavallan presidentin kanslian asianomaisen virkamiehen menettelyn laillisuuden tämän kieltäytyessä antamasta hänelle jäljennöstä eräästä Tasavallan presidentille toimitetusta kirjejäljennöksestä.

Eduskunnan oikeusasiamies on, todettuaan hankkimansa selvityksen perusteella asianomaisen virkamiehen toimineen Tasavallan presidentiltä saamiensa ohjeiden mukaisesti, siirtänyt asian oikeuskanslerin käsiteltäväksi, koska oikeuskansleri hallitusmuodon 47 §:n 2 momentin mukaan valvoo myös Tasavallan presidentin menettelyä virkatoimissaan.

Oikeuskanslerin vastauksessa ilmoitettu, että vakiintuneen tulkinnan mukaan Tasavallan presidentti ei ole yleisten asiakirjain julkisuudesta annetun lain 2 §:ssä tarkoitettu viranomainen. Koska asiassa ei ole ilmennyt, että Tasavallan presidentti olisi menetellyt lainvastaisesti virkatoimessaan, se ei ole antanut aihetta enempiin toimenpiteisiin oikeuskanslerin taholta.

HM 47 §
AsiakJulkL

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.