02.10.1991

Syyttämättäjättämispäätösten tekeminen - Lomakkeet - Oikeuskanslerin ohjeet syyttäjille - Nimismies

Nimismiehen huomiota kiinnitetty syyttämättäjättämispäätösten asianmukaiseen tekemiseen

Nimismies oli jättänyt syytteen nostamatta kolmea esitutkinnassa syylliseksi epäiltynä kuulusteltua henkilöä vastaan vesilain rikkomisesta, mutta tehnyt syyttämättäjättämispäätöksen vain yhdesta henkilöstä. Oikeuskanslerin ohjeiden mukaan lähtökohtana on pidetty sitä, että jokaisesta esitutkinnassa syylliseksi epäiltynä kuulustellusta henkilöstä, jota vastaan syyte jätetään nostamatta, tehdään erillinen päätös.

Tässä tapauksessa syyte oli jätetty nostamatta silloisen Keskusmetsälautakunta Tapion palveluksessa ollutta metsäteknikkoa vastaan sillä perusteella, ettei kysymyksessä ollut rikos. Tästä "ei rikos" -ratkaisusta lomakkeelle ei ollut merkitty, kuten ohjeet edellyttävät, mikä vesilain 13 luvun 2 §:n 1 momentissa mainittu tunnusmerkistötekijä ei täyttynyt. Siten lomakkeelle merkityt päätöksen perustelut olivat jääneet liian niukoiksi. Tapion nimen mainitsemista lomakkeen syyttämättä jätetty -kohdassa oli pidettävä tarpeettomana.

Oikeuskanslerin ohjeet syyttäjille 1986 (ja 1978)

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.