11.09.1991

Järjestyksenpito - Tuomioistuin - Poliisi

Järjestyksenpidosta kihlakunnanoikeuden odotustiloissa

Kihlakunnantuomari oli pyytänyt kannanottoa siitä, oliko kihlakunnanoikeudessa syyttäjänä toimivalla nimismiehellä tai apulaisnimismiehellä järjestyksenpitoon liittyviä velvollisuuksia käräjähuoneiston odotustiloissa. Järjestyshäiriöitä oli esiintynyt, kun nimismiespiiri oli lopettanut vartijavahtimestarin suorittaman valvonnan käräjäpaikalla.

Kihlakunnantuomarin kirjoituksen johdosta antamassaan ratkaisussa apulaisoikeuskansleri on todennut, että järjestyksen valvonnasta huolehtimiseen käräjähuoneistojen odotustiloissa, kuten myös sellaisten menettelytapojen kehittämiseen, joilla pyritään ennalta ehkäisemään järjestyshäiriöitä, liittyy tarkoituksenmukaisuuskysymyksiä, joiden määrittämiseen apulaisoikeuskansleri ei ole kihlakunnantuomarin kirjoituksen johdosta puuttunut. Poliisin velvollisuuksiin kuuluu poliisilain 1 §:n mukaisesti järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen myös käräjähuoneistojen odotustiloissa. Poliisipiirin päällikkö päättää niistä keinoista, joilla järjestystä ylläpidetään. Mikäli apulaisnimismiehellä on oikeuspaikalla tekemiensä havaintojen perusteella aihetta epäillä järjestyshäiriöitä, tulee hänen mahdollisuuksiensa mukaan ryhtyä toimenpiteisiin järjestyksen ylläpitämiseksi odotustiloissa.

PoliisiL 1 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.