20.09.1991

Kunnantoimielimen päätöksentekojärjestys - Esteellisyys - Täytäntöönpano

Huomion kiinnittäminen kunnallislain päätöksentekojärjestystä koskeviin säännöksiin, päätösten täytäntöönpanoon ja esteellisyyssäännösten noudattamiseen.

Kaupunginhallitus oli katsonut kaupunginjohtajan esteelliseksi toimimaan esittelijänä kaupunginhallituksen kokouksessa käsiteltäessä selityksen antamista lääninoikeudelle kunnallisvalitusasiassa. Kaupunginhallituksen mukaan kaupunginjohtaja oli esteellinen, sillä luottamus hänen puolueettomuuteensa oli vaarantunut asian valmisteluun liittyvien seikkojen johdosta. Tämän johdosta kaupunginhallitus oli myös päättänyt pyytää kaupuginjohtajalta kunnallislain 77 §:n mukaisen selityksen. Kaupunginhallitus ei kuitenkaan ollut huolehtinut selityspyynnöä koskeneen päätöksensä täytäntöönpanosta oma-aloitteisesti.

Ottaen huomioon säännökset esteellisyydestä ja kunnan toimielimen päätöksentekojärjestyksestä ehdottomia perusteita kaupunginjohtajan jääväämiselle ei ollut olemassa. Kuitenkin asiassa oli mahdollista siinä ilmenneiden seikkojen perusteella toimia kaupunginhallituksen harkitsemalla ja toteuttamalla tavalla.

Kaupunginhallituksen huomiota kiinnitetty vastaisen varalle kunnallislain päätöksentekojärjestystä koskevien säännösten noudattamiseen ja soveltamiseen varsinkin suhteessa esteellisyyssäännöksiin. Lisäksi kaupuginhallituksen huomiota kiinnitetty päätösten täytäntöönpanosta huolehtimiseen asiaan kuuluvalla tavalla.

Kunnallislaki 25 §, 27 §,75 §, 77 §
Hallintomenettelylaki 10 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.