20.09.1991

Asioiden diariointi - Asianosaisten kuuleminen valitusasiassa - Tuomiokapituli

Huomion kiinnittäminen asioiden diariointiin ja asianosaisten kuulemiseen valitusasian yhteydessä tuomiokapitulissa

Yhteisen kirkkovaltuuston päätöksestä tehdyn valituksen johdosta kirkkovaltuustolta oli vaadittu selitys, joka tuomiokapitulin diaarikirjan mukaan oli saapunut tuomiokapituliin 3.7.1989. Valittaja oli esittämänsä kirjallisen pyynnön perusteella saanut tilaisuuden antaa vastaselitys yhteisen kirkkovaltuuston selityksestä. Sen sijaan diaarikirjassa ei ollut mitään merkintää siitä, että yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja oli jo antanut oman selityksensä, joka asiakirjassa olevan merkinnän mukaan oli kirjattu saapuneeksi 22.3.1989. Valittajalle oli lähetetty vastinetta varten kirkkovaltuuston selitys, mutta ei puheenjohtajan selitystä.

Kirkkolain 467 §:n mukaan tuomiokapitulissa pidettävään päiväkirjaan on merkittävä vuoden aikana tulleet asiat ja kirjelmät, niiden tulopäivä ja niistä aiheutuneet toimenpiteet. Kun mainittu yhteisen kirkkovaltuuston päätökseen kohdistunut valitus oli perustunut valtuuston puheenjohtajan menettelyyn, puheenjohtajan antamasta selityksestä olisi tullut tehdä merkintä sanottuun päiväkirjaan.

Tähän nähden ei olisi ollut estettä myöskään sille, että tuomiokapituli olisi varannut valittajalle tilaisuuden vastaselityksen antamiseen yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtajankin selityksestä.

KirkkoL 454 §
KirkkoL 467 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.