28.08.1991

Syyttämättä jättäminen

Huomion kiinnittäminen syyttämättäjättämispäätösten teossa noudatettavaan huolellisuuteen

Apulaisnimismiehen huomiota kiinnitetty syyttämättäjättämispäätösten teossa noudatettavaan huolellisuuteen. Hän oli päättäessään syyteharkinnan tehnyt syyttämättäjättämispäätöksen vain toisen syylliseksi epäiltynä kuulustellun henkilön osalta jättäen toisen osalta asian auki. Hän oli epäillyn kotirauhan rikkomisen osalta tekemässään ratkaisussa katsonut, ettei vastaaja ollut syyllistynyt rikokseen. Päätöksen perusteluissa hän oli kuitenkin todennut vastaajan käyttäneen omankädenoikeutta. Päätöksen perustelut huomioon ottaen syyttäjän tarkoituksena oli ollut tehdä seuraamusluonteinen syyttämättäjättämispäätös omankädenoikeuden osalta.

Myöhemmin kantelun johdosta apulaisnimismies oli tehnyt toisen vastaajan osalta seuraamusluonteisen syyttämättäjättämispäätöksen, jonka rikosnimikettä eikä teonkuvausta ollut yksilöity asianmukaisesti niin, että niistä olisi käynyt ilmi, mihin rikokseen ja millä tavoin syyttäjä oli katsonut vastaajan syyllistyneen.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.