28.08.1991

Ulosmittaus - Ulosottomies - Avustava ulosottomies

Huomion kiinnittäminen ulosmitattavan omaisuuden ulosmittauskelpoisuuteen ja maksukiellon tiedoksiantamiseen

Avustava ulosottomies oli nimismiehen kehotuksesta ulosmitannut velallisen kuolinpesäosuuden, vaikka osuus oli ennen ulosmittausta myyty, ja lisäksi ulosmitannut samaan kauppaan perustuneen velallisen saatavan. Saatavan ulosmittaukseen liittyvää maksukieltoa ei ollut annettu tiedoksi saatavan maksajalle, vaan eräälle pankille. Nimismies oli itse uudelleen ulosmitannut mainitun saatavan sisällyttäen siihen rahasaatavan lisäksi samalla kaupalla luovutetun velallisen asumisoikeuden pääomitetun arvon.

Koska pesäosuus ei ulosmittauksen tapahtuessa enää kuulunut velallisen varallisuuspiiriin, pesäosuuden ulosmittaaminen oli tapahtunut ulosottolain 4 luvun 9 §:n 1 momentin vastaisesti. Asumisoikeus, jonka luovutettavuudesta ei ollut sovittu, oli ulosottolain 4 luvun 9 §:n 2 momentin nojalla ulosmittauskelvoton, ja sen pääomitetun arvon ulosmittaamista voitiin pitää mainitun oikeusohjeen vastaisena.

Koska avustava ulosottomies oli toimittanut pesäosuuden ulosmittauksen nimismiehen antaman kehotuksen mukaisesti, oli nimismies ulosottomiehenä vastuussa toimituksesta. Tämän vuoksi vastaisen varalle kiinnitetty nimismiehen huomiota ulosottolain 4 luvun 9 §:n 1 ja 2 momentin vastaisuuteen hänen menettelyssään. Avustavan ulosottomiehen huomiota kiinnitetty saman lain 4 luvun 18 §:n säännökseen maksukiellon tiedoksiantamisesta, johon liittyneestä virheestä hän oli itse vastuussa.

UL 4 luku 9 §
UL 4 luku 18 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.