27.08.1991

Päätösilmoitus - Lainvoimaisuus - Määräaika

Käsitys kihlakunnantuomarille

Kihlakunnantuomarin ja tuomiokunnassa päätösilmoituksia käsittelevän henkilöstön huomiota kiinnitetty päätösilmoitusten asianmukaiseen laatimiseen ja vapauttamiseen. Päätösilmoitusten lähettäminen automaattiseen tietojenkäsittelyyn perustuvalla tuomiolauselmajärjestelmällä merkitsee sitä, että myös täytäntöönpanoviranomaisille toimitettavat päätösilmoitukset tulostetaan suoraan tuomioistuinten järjestelmään syöttämien tietojen perusteella. Sen vuoksi on tärkeää varmistua lainvoimaisuustietojen oikeellisuudesta kunkin vastaajan osalta erikseen. Kun tuomiolauselmajärjestelmään syötettyjen tietojen mahdollista virheellisyyttä ei pääsääntöisesti havaita tuomioistuimessa jälkikäteen, virheellisistä lainvoimaisuustiedoista aiheutuvan täytäntöönpanon viivytyksen tai vailla lainvoimaa olevan rangaistuksen täytäntöönpanon ehkäisemiseksi on tarpeen noudattaa huolellisuutta ja tarkkuutta päätösilmoituksen laatimisessa ja vapauttamisessa.

Vastaajan ilmoitettua tyytymättömyyttä päätösilmoitus oli kahdessa tpaauksessa vastoin vankeusrangaistuksen täytäntöönpanosta annetun asetuksen 2 §:n 1 momentin (931/79) säännöstä lähetetty ennen valitusajan päättymistä. Toisessa tapauksessa vastaajan jätettyä valituksensa perille ajamatta oli ilmoituksen virheellisestä sisällöstä lisäksi aiheutunut lainvoimaisesti tuomitun vankeusrangaistuksen täytäntöönpanon viivästyminen.

A vankeusrangaistuksen täytäntöönpanosta 2 § 1 mom

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.