23.07.1991

Rangaistusmääräyksen purkaminen - Palautus syyttäjälle - Kantelu hovioikeuteen

Kaupunginviskaalin hakemuksen vuoksi ei esitetty korkeimmalle oikeudelle rangaistusmääräyksen purkamista

Vastaaja oli 22.11.1990 tuomittu sakkoon rangaistusmääräysmenettelyssä, vaikka hän oli 24.10.1990 ilmoittanut rangaistusvaatimuksen tuomioistuimen käsiteltäväksi. Raastuvanoikeus oli 13.12.1990 julistanut samaa rikkomusta koskevan päätöksen, jolla vastaaja oli tuomittu rangaistukseen.

Kyseessä on oikeudenkäyntimenettelyssä tapahtunut virhe, jonka johdosta lainvoiman saaneen päätöksen poistaminen tapahtuu rangaistusmääräyslain (146/70) 14 §:n 2 momentin mukaisesti kanteluteitse. Kantelu hovioikeuteen tulee tehdä kuuden kuukauden kuluessa siitä päivästä, jona kantelija sai tiedon rangaistusmääräyksen antamisesta. Korkeimman oikeuden päätöksestä (KKO 83 II 173) ilmenevän oikeusohjeen mukaisesti tätä määräaikasäännöstä sovelletaan myös syyttäjäviranomaisen tekemään kanteluun.

Asiakirjoista ilmenevän selvityksen mukaan tieto vastaajalle annetusta virheellisestä rangaistusmääräyksestä oli saapunut 19.6.1991 kaupunginviskaalinvirastoon. Syyttäjälle on ilmoitettu, että kantelu hovioikeudelle tulee asianomaisen syyttäjän tehdä itse säädetyssä määräajassa. Tämän vuoksi apulaisoikeuskansleri ei ole hakenut rangaistusmääräyksen purkamista korkeimmalta oikeudelta.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.