29.04.1991

Esitutkinta - Esitutkinnan lopettaminen - Tutkinnanjohtajan toimenpiteet - Syyttäjän syyteharkinta

Huomion kiinnittäminen esitutkinnan lopettamiseen eräissä liikennerikosasioissa.

Henkilöauto oli tullut yksityistieltä, jolle oli ollut asennettuna väistämisvelvollisuutta risteyksessä osoittava liikennemerkki, pysähtymättä tai nopeuttaan muutoinkaan vähentämättä ja törmännyt yhteen päätiellä ajaneen kuorma-auton kanssa. Henkilöauton kuljettaja oli yhteentörmäyksessä saamiensa vammojen seurauksena kuollut. Esitutkinnan tultua suoritetuksi nimismiespiirissä tutkinnanjohtajana toiminut komisario oli päättänyt olla saattamatta asiaa syyttäjän harkittavaksi, koska ketään ei voitu asettaa siinä syytteeseen.

Tutkinnanjohtajan huomiota on kiinnitetty siihen, ettei esitutkintalain 43 §:n 1 momentin säännös suoranaisesti sovellu kysymyksessä olevan kaltaiseen liikenneonnettomuuteen, jossa on ollut kaksi osapuolta. Heidän menettelyllään on katsottava olevan sellaista yhteyttä keskenään, että liikenneonnettomuuden syntymiseen johtaneita olosuhteita on arvioitava erikseen kummankin osapuolen osalta. Sen seikan arvioiminen, voidaanko tällaisessa tapauksessa syyte nostaa jotakin henkilöä vastaan, on paremminkin syyttäjän harkintavaltaan kuin esitutkinnan johtajalle kuuluva tehtävä.

EsitutkintaL 43 § 1 mom

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.