10.12.1990

Kaupunginhallitus - Lunastus - Väärä lain soveltaminen

Huomautus kaupunginhallituksen jäsenille ilmeisesti väärään lainsoveltamiseen perustuneesta päätöksestä lunastusta koskevassa asiassa.

Kaupunginhallituksen jäsenille huomautettu vastaisen varalle heidän menettelynsä virheellisyydestä. Rakennuslain 52 §:n perusteella myönnetyn lunastusluvan nojalla toimeenpannun lunastustoimituksen aikana lunastuksen kohteena ollut asemakaavan mukainen tontti oli vapaaehtoisella kaupalla myyty omakotitalon rakentamista varten yksityisille henkilöille, jotka olivat hakeneet rakennuslupaa ja myös pyytäneet lunastuksesta luopumista. Kaupunginhallitus oli hylännyt hakemuksen sellaisilla perusteilla, joista on säädetty rakennuslain 53 §:n 1 momentissa. Koska lunastusta ei voi toimeenpanna muilla perusteilla kuin niillä, joiden nojalla lunastuslupa on myönnetty, oli kaupunginhallituksen lunastuksen jatkamista koskenut päätös perustunut ilmeisesti väärään lainsoveltamiseen ja merkinnyt hallinnon tarkoitussidonnaisuuden periaatteen loukkaamista.

RakennusL 52 §
RakennusL 53 § 1 mom

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.