11.06.1990

Verotus - Tiedoksianto - Eräpäivän siirtäminen

Huomautus virheellisestä menettelystä tiedoksiannossa

Verovirastolle huomautettu vastaisen varalle sen virheellisestä menettelystä eräissä tiedoksiantotapauksissa. Samalla kiinnitetty huomiota myös eräpäivän siirtämisen edellyttämistä tehtävistä huolehtimiseen silloin, kun tietoa uudelleen toimitetusta verotuksesta ei ollut määräajassa voitu toimittaa verovelvolliselle.

Toimittaessaan verotuslain 74 §:n nojalla selvittämättömän omaisuuden lisäyksen verottamista lääninoikeuden palautuspäätöksen perusteella verolautakunnan olisi pitänyt varata verovelvolliselle tilaisuus selvityksen esittämiseen käyttämällä saantitodistusmenettelyn epäonnistuttua muita tiedoksiantotapoja. Verolautakunnan vaatimukset olisi em. lainkohdassa edellytetyllä tavalla ollut tosiasiallisesti saatettava verovelvollisen tietoon. Vastaavaa menettelyä olisi tullut käyttää myös saatettaessa veroluettelonote verotuslain 87 §:ssä edellytetyssä tapauksessa verotetulle virkateitse henkilökohtaisesti tiedoksi.

Saantitodistusmenettelyn puitteissa suoritettuja tiedoksiantoyrityksiä ei ollut pidettävä em. tapauksissa riittävänä, vaikka osoite olikin ollut oikea ja oli saatettu todennäköiseksi, että verovelvollinen tarkoituksellisesti jätti postista noutamatta veroviraston lähettämät kirjeet.

Tiedoksiantomenettelyn epäonnistuttua valtiovarainministeriön verojen kantoajoista ynnä muusta antaman päätöksen (621/87) 4 §:n mukaisessa määräajassa, kahta viikkoa ennen maksupäivää, veroviraston olisi pitänyt välittömästi huolehtia eräpäivän siirtämisen edellyttämistä tehtävistä, ja lisäksi ilmoittaa asiasta lääninverovirastolle.

Lääninveroviraston edellytetty kiinnittävän tarkastus- ja valvontatoiminnassaan verotoimistojen huomiota tiedoksiantotehtävien toimittamiseen viivytyksettä ja säännösten mukaisesti sekä eräpäivän siirtämisen edellyttämistä tehtävistä huolehtimiseen.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.