13.07.1990

Sisäasiainministeriö - Keskusrikospoliisi - Tutkimuspyyntö

Huomion kiinnittäminen poliisiylitarkastajan menettelyyn tutkintapyynnön käsittelyssä

Sisäasiainministeriön poliisiylitarkastaja oli kantelijan hänelle sisäasiainministeriöön lähettämän rikosilmiannon ja tutkimuspyynnön johdosta hankkinut selvityksen keskusrikospoliisilta, jonka kantelija oli ilmiantokirjeessään epäillyt syyllistyneen vapaakappalerikkomukseen. Poliisiylitarkastaja oli lisäksi hankkinut asiassa selvityksen Helsingin poliisilaitokselta, jonka viaksi väitetty rikkomus oli keskusrikospoliisin selvityksen perusteella näyttänyt jäävän. Poliisiylitarkastaja oli sen jälkeen lähettänyt selvitykset kaupunginviskaalinvirastoon ensimmäiselle kaupunginviskaalille asian ratkaisemista varten.

Poliisiylitarkastajan menettelyä ei voitu pitää asianmukaisena, sillä hankitut selvitykset olivat keskeisiltä osiltaan olleet siinä määrin ristiriitaiset, ettei asiaa olisi tullut pelkästään noiden selvitysten kera lähettää syyttäjälle asian ratkaisemista varten. Asian perusteellisempi selvittäminen ennen kuin se oli lähetetty syyttäjän ratkaistavaksi olisi ollut erityisen tärkeätä tämänkaltaisessa asiassa, jonka osalta sisäasiainministeriön tietoon saapuneessa rikosilmiannossa oli tuotu esiin epäilyjä siitä, että välittömästi sisäasiainministeriön alaisuudessa toimiva keskusrikospoliisi olisi menetellyt virheellisesti sille rikosilmiantokirjeen mukaan kuuluvan virkatehtävän suorittamisessa.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.