12.06.1990

Virkarikos - Syyte - Avustava ulosottomies

Syyte virkarikoksesta

Avustavaa ulosottomiestä vastaan määrätty nostettavaksi syyte yksin teoin tehdyistä väärän kirjallisen todistuksen antamisesta julkiselle viranomaiselle ja tahallisesta ilman hyötymistarkoitusta tehdystä virkarikoksesta.

Avustava ulosottomies oli merkinnyt sakon täytäntöönpanokirjaan todistuksen, jonka mukaan sakotettu olisi todettu toimitetussa ulosottoyrityksessä varattomaksi, vaikka todellista ulosottoyritystä ei ollut tapahtunut. Tämän jälkeen avustava ulosottomies oli ryhtynyt toimenpiteisiin sakotetun haastamiseksi sakon muuntorangaistusta koskevaan oikeudenkäyntiin, vaikka siihen ei olisi vielä ollut laillisia edellytyksiä. Hän oli merkinnyt muuntorangaistusvaatimuslomakkeeseen tiedoksiantotodistuksen, jonka mukaan haaste olisi annettu rangaistusten täytäntöönpanosta annetun asetuksen 6 luvun 8 §:n mukaisesti laillisesti tiedoksi sakotetulle, vaikka näin ei ollut tapahtunut. Tämän vääräksi tietämänsä kirjallisen todistuksen avustava ulosottomies oli antanut viralliselle syyttäjälle ja asia oli johtanut muuntorangaistuksen käyttämiseen.

RTA 6 luku 5 §
RTA 6 luku 6 §
SakkoTpA 29 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.