13.07.1990

Syyteharkinta - Kaupunginviskaali - Toimivalta - Keskusrikospoliisi

Huomautus virheellisestä menettelystä syyteharkinnassa

Ensimmäinen kaupunginviskaali oli sisäasiainministeriön hänelle toimittamien asiakirjojen perusteella suorittanut syyteharkinnan jutussa, jossa kaupunginviskaali oli päätynyt siihen tulokseen, että keskusrikospoliisin päällikön viransijaisena toiminut henkilö olisi laiminlyönyt toimittaa Helsingin yliopiston kirjastolle vapaakappalelain säännösten mukaiset vapaakappaleet keskusrikospoliisin vuosikertomuksesta ja että tuo viransijainen siten olisi menettelyllään syyllistynyt vapaakappalerikkomukseen. Kaupunginviskaali oli rikoslain voimaanpanemisesta annetun asetuksen 15 §:n 2 momentin nojalla päättänyt jättää syytteen nostamatta sanottua viransijaista vastaan, koska rikkomus oli ollut vähäpätöinen.

Kun keskusrikospoliisin päällikön virkatoimesta aiheutuvaa syytettä ei käsitellä raastuvanoikeudessa vaan ensiasteena hovioikeudessa, kaupunginviskaali ei olisi saanut suorittaa syyteharkintaa sanotussa jutussa keskusrikospoliisin päällikön viransijaisena toimineen henkilön menettelyn osalta. Kaupunginviskaalille on huomautettu hänen menettelynsä virheellisyydestä.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.