Kirjeiden tarkastaminen vankiloissa helpottuu huhtikuusta lähtien

Vankilaviranomaisten oikeudet tarkastaa vangille saapuvia kirjeitä ja muita postilähetyksiä laajenevat. Suljettuun vankilaan saapuva lähetys voidaan aina avata ja tarkastaa kiellettyjen esineiden ja aineiden löytämiseksi sen sisältämää viestiä lukematta. Lainmuutoksilla pyritään estämään nykyistä tehokkaammin huumeiden ja käteisen rahan pääsy vankiloihin sekä vankilasta käsin johdettu rikollinen toiminta.

Vankien kirjeenvaihdon tarkastamisen edellytysten tiukentaminen on vaikeuttanut kirjeiden valvontaa ja lisännyt huumeiden ja käteisen rahan kulkeutumista vankiloihin. Tiukennukset tehtiin vankeuslakipaketin käsittelyn yhteydessä eduskunnassa. Nyt lakia muutetaan. Jatkossa kirjeet voidaan tarkastaa ja myös toimittaa vangeille nykyistä nopeammin, koska nykyistä suurempi osa kirjeistä voidaan tarkastaa avaamalla. Vankien kirjeiden lukemiselle on kuitenkin edelleen hyvin tiukat rajat.

Lokakuussa 2006 voimaan tulleen vankeuslain mukaan vangin kirjeen on saanut avata ja tarkastaa vain, jos yksittäistapauksessa on perusteltu syy epäillä lähetyksen sisältävän kiellettyjä aineita tai esineitä. Suljetuissa vankiloissa tällaista perusteltua syytä ei enää tarvita tarkistettaessa vangille tai tutkintavangille tulevaa postia. Nyt saapunut kirje tai paketti voidaan avata ja tarkastaa, mutta siinä olevaa viestiä ei saa lukea. Asiamieheltä tullut lähetys saadaan kuitenkin avata vain vangin läsnä ollessa.

Vangin lähettämän postin, samoin kuin saapuvan postin, saa uuden lain mukaan avata kaikissa vankiloissa myös silloin, jos lähetyksen muodosta tai koosta voidaan päätellä, että se sisältää muutakin kuin luottamuksellisen viestin. Tutkintavankien postin tarkastamista koskevat pääosin samat säännökset kuin muitakin vankeja onpa tutkintavanki sitten sijoitettuna vankilaan tai poliisin tiloihin.

Avovankiloissa ja työsiirtoloissa saapuvan ja lähtevän postin avaamiseen ja tarkastamisen tarvitaan edelleenkin perusteltu syy epäillä lähetyksessä olevan kiellettyjä aineita tai esineitä. Epäilys voi liittyä lähetykseen itseensä, sen vastaanottajaan, vangin käyttäytymiseen vankilassa tai lähettäjään aiempaan toimintaan.

Vankilaan saapuva ja sieltä lähtevä viesti saadaan lukea jatkossakin vain perustellusta syystä, jos se on tarpeen rikoksen estämiseksi tai selvittämiseksi, vankilan järjestystä uhkaavan vaaran torjumiseksi tai vangin tai muun henkilön turvallisuuden suojelemiseksi. Uutta on, että viesti voidaan lukea myös, jos se on tarpeen vangin rikostaustaan, vankeusaikaiseen käyttäytymiseen, lähetykseen tai postilähetyksen lähettäjään liittyvästä perustellusta syystä.

Tarkastamista nopeutetaan myös sillä, että jatkossa päätösvalta lähetysten avaamisesta siirretään vankilan esimieheltä valvonta- tai ohjaustehtävissä oleville virkamiehille. Lisäksi viestien lukemiseen oikeutettujen virkamiesten määrää laajennetaan.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.