Kuluttajien oikeudet paranevat viestintäpalveluiden viivästystilanteissa

Viestintäpalvelun käyttäjä voi pian saada korvausta, jos palvelun toimitus viivästyy tai on virheellinen. Kuluttajan oikeuksia parantava viestintämarkkinalain muutos tuli voimaan 1. maaliskuuta.

Uudet pykälät määrittelevät teleyrityksen vastuun viestintäpalvelun virhe- ja viivästystilanteissa. Kuluttaja voi esimerkiksi vaatia vakiokorvausta, jos palvelun toimitus viivästyy merkittävästi luvatusta tai jos palvelu ei vastaa sen markkinointia.

Vakiokorvaus, jota kuluttaja voi vaatia, on 15 euroa viivästysviikolta, maksimissaan kuitenkin 120 euroa. Kuluttajan velvollisuus puolestaan on ilmoittaa teleyritykselle viivästyksestä tai virheestä kohtuullisessa ajassa.

Laki koskee kaikkia viestintäpalveluita: lankaliittymää, matkapuhelinta ja laajakaistapalveluita.

Kuluttajaviraston ohella myös Viestintävirasto valvoo jatkossa teleyritysten sopimusehtoja ja niiden kohtuullisuutta. Viestintävirasto ja Kuluttajavirasto toimivat asiassa läheisessä yhteistyössä keskenään. Yksittäisissä riitakysymyksissä kuluttajaa opastavat kunnalliset kuluttajaneuvojat.

Lakiin tulee säännös myös viestintäpalvelun oikeudettomasta käytöstä. Säännöksellä määritellään kuluttajan vastuu esimerkiksi matkapuhelimen varkaus- tai modeemikaappaustapauksissa. Kuluttaja vastaa jatkossa oikeudettomasta käytöstä vain, jos hän on menetellyt normaalia huolimattomammin.

Laissa tarkennetaan myös viestintäpalvelusopimuksen vähimmäissisältöä sekä teleyrityksen oikeutta sulkea liittymä maksamattomien laskujen takia.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.