Finlexin käyttö Word-, Excel- tai Powerpoint-ohjelmissa (ohjelmaversiot 2003/2007)

Finlex-tietopankin www.finlex.fi ajantasaista lainsäädäntöä ja hallituksen esityksiä on mahdollista käyttää Word-tekstinkäsittelyohjelmassa sekä Excel- ja Powerpoint-ohjelmissa.

Käyttöönottoa koskeva ohje

(Kts. myös tämä ohje PDF-muodossa)

Valitse Word-ohjelmassa ylävalikosta kohdasta Työkalut alavalinta Oheistieto. Näytön oikeaan reunaan tulee uusi ikkuna, jossa on valinta Etsi ja sen alle saa näkyviin lisätietolähteiden luettelon.

Finlex saadaan mukaan oheistietolähteisiin valitsemalla näytön oikeasta alakulmasta kohta Oheistietoasetukset. Siellä valitaan Lisää palveluita -> Osoite-riville kirjoitetaan (kopioimalla tästä) http://www.finlex.fi/msrtp/

Näytölle pitäisi tulla ilmoitus: Finlexin hakujen rekisteröinti onnistui.
Jatka-valinnalla pääset asentamaan Finlexiä oheistietohakuihin.

Näytölle tulee tieto siitä, että olet lisäämässä kohdetta Finlex Oheistieto-tehtäväruutuun.
Kun valitset Asenna, näytölle pitäisi tulla ilmoitus: Palvelun lisääminen onnistui.

Tästä lähtien Finlexin ajantasainen lainsäädäntö suomeksi ja ruotsiksi sekä hallituksen esitykset ovat käytettävissä Oheistietolähteenä ja Finlexiin voidaan tehdä haku Wordistä, Excelistä tai Powerpointin sisältä oheistietoikkunasta.

Haettavan sanan/sanat voi valita maalaamalla omasta tekstistä sanan ja valitsemalla hiiren oikeanpuoleisella painikkeella esiin tulevasta valikosta Etsi. Sanat siirtyvät silloin Oheistietojen hakuikkunaan. Tietenkin hakusanat voi myös kirjoittaa suoraan oheistiedon hakuikkunaan.

Kaikki lisätietolähteet -listalta kannattaa valita hakuaineistoksi Kaikki lakisivustot.
Tällöin haku kohdistuu lakeihin ja hallituksen esityksiin. On myös mahdollista valita pelkästään esim. Finlex - ajantasainen lainsäädäntö.

Haku käynnistyy vihreää nuolta näpäyttämällä. Sen jälkeen hakutulos tulee esille oheistietoikkunaan. Hakutulokset tulevat seuraavassa järjestyksessä: Ajantasainen lainsäädäntö, Hallituksen esitykset ja Uppdaterad lagstiftning. Kun tuloksesta valitaan yksittäinen laki, vaihtoehtoina ovat Säädös (www-selaimessa tulee esille säädösteksti) tai Viitetiedot (www-selaimeen tulee säädöksen perustietokortti, jossa mm. muutostiedot). Etsittyyn sanaan pääsee Finlexissä säädöstekstin yläpuolella olevalla Ensimmäiseen osumaan-valinnalla.

Esimerkkihakuja: (katkaisumerkki on * )


  • ulkopuolinen rahoitus

  • doping*

  • arkaluont* henkilöti*

  • häktning*

  • passi* tai matkustusasiakir*

  • "lakeihin tai asetuksiin" (fraasihaku)

  • "on perusteltua syytä epäillä" (fraasihaku)


Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.