09.10.2006
Vankeusrangaistuksen kokonaisuudistus voimaan
Vankeinhoidon hallinto keventyi ja henkilöstöä keskitetään vankien kanssa tehtävään lähityöhön lokuun alusta alkaen. Vankeinhoitolaitoksen uusi organisaatio muodostuu keskusvirastona ennenkin toimineesta Rikosseuraamusvirastosta, viidestä itsenäisestä aluevankilasta sekä valtakunnallisesta terveydenhuoltoyksiköstä.
Samalla muutettiin vankeutta ja ehdonalaista vapautta koskevaa lainsäädäntöä sekä vankeusrangaistuksen täytäntöönpanoa.Suomessa on nyt viisi aluevankilaa: Etelä-Suomen, Itä-Suomen, Kaakkois-Suomen, Länsi-Suomen sekä Pohjois-Suomen aluevankilat. Vankien terveydenhuoltoa varten on perustettu valtakunnallinen, itsenäinen terveydenhuoltoyksikkö, jota johtaa Vankeinhoitolaitoksen ylilääkäri.
Lähityöntekijöiden, kuten ohjaajien ja vartijoiden määrää on lisätty. Tämä on toteutettu sisäisin siirroin keskittämällä palveluja ja keventämällä hallintoa sekä siirtämällä toimivaltaa keskushallinnosta aluevankiloihin.
Aluevankilat koostuvat sijoittajayksiköstä sekä erityyppisistä vankiloista. Vankilat vastaavat rangaistusten täytäntöönpanosta ja tutkintavankeuden toimeenpanosta. Sijoittajayksikön tehtävänä on laatia vangille rangaistusajan suunnitelma ja vastata vankien sijoittamisesta. Aluevankiloiden toimintaa ohjaa Rikosseuraamusvirasto. Yksittäistä vankia koskeva päätöksenteko tapahtuu pääosin aluevankilassa.
Lakimuutoksissa on kyse vankeusrangaistuksen kokonaisuudistuksesta eli ns. vankeuspaketista.
Säädökset: mm. Vankeuslaki 767/2005 ja Tutkintavankeuslaki 768/2005.
Hallituksen esitykset:
HE 261/2004, HE 262/2004 ja HE 263/2004.