Finlex.fi-sivuston kysely
Finlex.fi-sivustoa ollaan uudistamassa. Haluaisimme kuulla mielipiteesi siitä, mikä tällä hetkellä toimii hyvin ja mikä ei. Kyselyyn vastaaminen vie noin 5 minuuttia.
Siirry kyselyyn: https://q.surveypal.com/Finlex.fi-kysely

Joukkoliikenteen tarkastusmaksu mahdollista koko maassa

Joukkoliikenteen tarkastusmaksun periminen ilman matkalippua matkustavilta tuli mahdolliseksi koko maan linja-autoliikenteessä 1. syyskuuta alkaen. Tähän asti tarkastusmaksu on voitu periä vain pääkaupunkiseudun bussiliikenteessä sekä kaikessa raideliikenteessä.

Oikeus tarkastusmaksun perimiseen voidaan myöntää kunnalle hakemuksesta. Kunta voi hakea perimisoikeutta liikenne- ja viestintäministeriöltä.

Tarkastusmaksun laajentamisella ja tehostamisella pyritään parantamaan joukkoliikenteen toimintaedellytyksiä. Tavoitteena on edistää avoimeen rahastukseen siirtymistä, jossa matkustaja näyttää lippunsa lukijalaitteelle. Jotta avoimeen rahastukseen liittyvä liputta matkustaminen vähentyisi, tehostetaan samalla lippujen tarkastamista. Ensisijaisia olisivat kuitenkin keinot, joilla estettäisiin ajoneuvoon pääsy ilman lippua ja parannettaisiin kuljettajan mahdollisuuksia valvoa, onko matkustaja maksanut lippunsa.

Kunnat voivat järjestää tarkastustoiminnan yhteistyössä. Myös eri viranomaisten palveluksessa olevat tarkastajat voisivat työskennellä yhdessä. Lisäksi tarkastajan apuna liputta matkustavien paljastamisessa voitaisiin käyttää järjestyksenvalvojia etenkin metro- ja rautatieliikenteessä.

Liputta matkustamista pyritään ehkäisemään myös koventamalla siitä koituvia seuraamuksia. Tähän asti suurin tarkastusmaksu on ollut 30 kertaa linja-autoliikenteen halvimman lipun hinta. Nyt maksu voi olla 40 kertaa niin suuri kuin alin aikuisen kertalippu. Siten suurin mahdollinen tarkastusmaksu nousee 66 eurosta 88 euroon kaikessa siinä liikenteessä, jossa tarkastusmaksujärjestelmää sovelletaan. Maksut eivät kuitenkaan nouse heti lain voimaan tultua, vaan hinnannoususta päätetään erikseen liikenne- ja viestintäministeriön asetuksella.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.