Aborttilaki muuttui 1.9.2023

Syyskuun alusta raskaudenkeskeytykseen ei tarvita enää kahden lääkärin lausuntoa ja 12. raskausviikkoon asti aborttiin riittää raskaana olevan oma pyyntö.

Suomen raskaudenkeskeytyksiä koskeva lainsäädäntö, eli aborttilaki, muuttui 1. syyskuuta 2023 alkaen. Jatkossa raskaudenkeskeytykseen ei tarvita enää kahden lääkärin lausuntoa, eli asiakkaalle tulee yksi lääkärikäynti vähemmän. Lisäksi 12. raskausviikkoon asti aborttiin riittää raskaana olevan oma pyyntö. Lakimuutoksen taustalla on potilaan itsemääräämisoikeuden lisääminen.

Lakimuutos ei koske yli 12 viikkoa kestäneitä raskauksia.

Raskaudenkeskeytystä toivova asiakas voi olla suoraan yhteydessä keskeytyksiä hoitavaan yksikköön, myös raskaudenkeston ollessa yli 12 viikkoa. Jos on vielä epävarma päätöksestään ja kaipaa pohdintaa ja tukea, potilas voi olla yhteydessä omaan terveysasemaansa.

Lakimuutos vaikuttaa vain hoitoon pääsyyn. Se ei vaikuta raskaudenkeskeytykseen toimenpiteenä.

Raskaudenkeskeytyksen jälkeen keskustelutukea voi saada esimerkiksi sairaalapastorilta tai avoterveydenhuollosta.


- Laki raskauden keskeyttämisestä annetun lain muuttamisesta 1097/2022
- Laki raskauden keskeyttämisestä 239/1970

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.