Tuomioistuimille laajemmat mahdollisuudet kohtuullistaa oikeudenkäyntikulukorvauksia riita-asioissa

Riita-asioissa aiheutuvien oikeudenkäyntikulujen korvaamista koskeva lainsäädäntö uudistui toukokuussa. Tavoitteena on pienentää oikeudenkäyntikuluriskiä ja parantaa oikeuden saatavuutta riita-asioissa.

Tuomioistuimet voivat jatkossa aiempaa useammin kohtuullistaa omasta aloitteestaan oikeudenkäyntikuluja, jotka riita-asian häviäjä velvoitetaan korvaamaan oikeudenkäynnin voittajalle. Tämän uskotaan pienentävän oikeudenkäyntiin liittyvää taloudellista riskiä ja helpottavan häviäjän asemaa.

Uudistus on osa pääministeri Sanna Marinin hallituksen ohjelmaa, jossa on asetettu tavoitteeksi oikeusturvan saatavuus taloudellisesta ja yhteiskunnallisesta asemasta riippumatta. Korkeat oikeudenkäyntikulut voivat vaikuttaa etenkin yksityishenkilöiden ja pienten yritysten halukkuuteen viedä riitansa tuomioistuimeen.

Lakimuutoksen hyväksyessään eduskunta edellytti, että oikeuden saatavuuden parantamiseksi hallitus ryhtyy pikaisesti uusiin toimiin riita-asian oikeudenkäynneistä aiheutuvien kustannusten ja oikeudenkäyntikynnyksen alentamiseksi. Lisäksi hallituksen on selvitettävä, miten voidaan tukea riita-asian asianosaisten taloudellisia mahdollisuuksia vastata oikeudenkäynnistä aiheutuvista kustannuksista.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.