Perhevapaauudistus tuli voimaan – molempien vanhempien etuudet haettavissa

Perhevapaauudistus tuli voimaan maanantaina 1. elokuuta 2022. Uudistus koskee perheitä, joissa lapsen laskettu aika on 4.9.2022 tai sen jälkeen. Kaikkiaan uudistuksen piirissä on tänä vuonna noin 37 000 vanhempaa. Perhevapaauudistuksen jälkeen vanhempainpäivärahat ovat nimeltään erityisraskausraha, raskausraha ja vanhempainraha. Kaikki uuden lain mukaiset etuudet ovat haettavissa OmaKelassa 1.8.2022 alkaen.

Raskaana oleva vanhempi on voinut hakea uuden lain mukaista raskausrahaa ja vanhempainrahaa Kelasta toukokuusta alkaen. Heinäkuun 22. päivään mennessä hakemuksia oli saapunut kaikkiaan 6 257 ja päätöksiä tehty 1 169.

– Uusien etuuksien hakeminen on lähtenyt vauhdikkaasti liikkeelle. Uusi tietojärjestelmä rakennettiin tiukassa aikataulussa, mutta sen käyttöönotto onnistui hyvin. Myös viestintä uudistuksesta aloitettiin jo viime vuoden puolella, kertoo etuuspäällikkö Johanna Aholainen Kelasta.

Nyt myös lapsen toinen vanhempi voi hakea uuden lain mukaista vanhempainpäivärahaa 1.8.2022 alkaen. Jos lapsella on kaksi vanhempaa, vanhempainraha jakautuu tasan, eli molemmilla on käytettävissään 160 arkipäivää. Oman kiintiön päiviä voi sovittaessa luovuttaa enintään 63 arkipäivää toiselle vanhemmalle tai lasta hoitavalle henkilölle.

Synnyttävä vanhempi on jo toukokuusta lähtien voinut luovuttaa oman kiintiönsä päiviä toiselle vanhemmalle, mutta toinen vanhempi voi luovuttaa päiviä vasta sitten, kun lapsi on syntynyt.

– Olemme jo nyt saaneet Kelaan viestejä, joissa isät ilmoittavat vanhempainrahapäivien luovuttamisesta. Tämä ei siis vielä onnistu. Sitä paitsi luovuttaminen pitää tehdä OmaKelan kautta, jotta äiti voi hakea näitä luovutettuja päiviä, Aholainen muistuttaa.

Vanhemmat voivat jatkossakin pitää vapaata 18 arkipäivää samaan aikaan. Vanhempainrahapäiviä voi käyttää haluaminaan ajankohtina siihen saakka, kunnes lapsi täyttää kaksi vuotta.

Uudistuksen tavoitteena on hoitovastuun jakaminen joustoja hyödyntäen. Raskaus- ja vanhempainrahapäivien laskuri helpottaa perhevapaiden suunnittelua. Laskurilla voi laskea, miltä ajalta raskaus- ja vanhempainrahaa voi saada. Laskurin tietoja voi myös hyödyntää keskusteltaessa vanhempainvapaista työnantajan kanssa.

– Toivomme, että uudistuksen mukaisesti vanhemmat käyttäisivät mahdollisuuksien mukaan omat päivänsä ja hyödyntäisivät joustoja perhevapaita suunnitellessa, Aholainen jatkaa.

Aholainen toivoo asiakkailta ymmärrystä, jos asiakaspalvelu tai hakemusten käsittely ruuhkautuu jossain vaiheessa.

– Uudistus on myös Kelan etuusratkaisijoille uusi. Kaikki hakemukset käsitellään mahdollisimman nopeasti, mutta ruuhkahetkiä voi syksyn aikana syntyä, Aholainen sanoo.

Perhevapaita koskeva uusi ja vanha laki toimivat rinnakkain vuoden 2024 loppuun asti. Vanhaa lainsäädäntöä sovelletaan, kun lapsen laskettu aika on ennen 4.9.2022.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.