Erityisosaajien ja kasvuyrittäjien maahanmuuttoa nopeuttava pikakaista käynnistyi 1. kesäkuuta 2022

Erityisosaajille ja kasvuyrittäjille sekä heidän perheenjäsenilleen suunnattu pikakaista mahdollistaa oleskeluluvan saamisen 14 vuorokaudessa. Pikakaista käynnistyy kesäkuun alussa. Käsittelyajan palvelulupaus on yksi monista toimista, joilla hallitus sujuvoittaa osaajien maahanmuuttoa. Pikakaista on erityisosaajille tai kasvuyrittäjille sekä heidän perheenjäsenilleen suunnattu palvelulupaus, joka mahdollistaa sähköiselle oleskelulupahakemukselle päätöksen 14 vuorokauden kuluessa. Pikakaistan vaatimat muutokset lainsäädännössä ja palveluprosesseissa on saatu valmiiksi, ja palvelu käynnistyi 1.6.2022.

Suomen tavoitteena on lisätä merkittävästi osaajien maahanmuuttoa. Tämän vuoksi hallitus on käynnistänyt pikakaistan lisäksi monia muitakin toimia, jotka tekevät työ- ja koulutusperusteisesta maahanmuutosta nopeampaa ja sujuvampaa ja lisäävät Suomen veto- ja pitovoimaa kansainvälisten osaajien keskuudessa.

Pikakaistaan liittyvä pitkäaikainen viisumi myös käyttöön

Pikakaistan käynnistymiseen liittyy keskeisesti myös pitkäaikaisen eli niin sanotun kansallisen D-viisumin käyttöönottaminen erityisasiantuntijoille, kasvuyrittäjille ja heidän perheenjäsenilleen. D-viisumi tukee pikakaistan 14 vuorokauden palvelulupausta siten, että erityisasiantuntijat, kasvuyrittäjät sekä heidän perheenjäsenensä voivat matkustaa Suomeen heti sen jälkeen, kun oleskelulupa on myönnetty. Oleskelulupakorttia ei tarvitse enää odottaa ulkomailla vaan asiakas saa kortin Suomessa.

Käytännön neuvonnasta vastaa Maahanmuuttovirasto

Pikakaista on valmisteltu laajassa yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön, ulkoministeriön, sisäministeriön ja Maahanmuuttoviraston kanssa. Mukana on myös useita muita viranomaisia.

Pikakaistaan liittyvästä käytännön neuvonnasta osaajille ja yrityksille vastaavat Maahanmuuttovirasto ja ulkoministeriö sekä Suomen edustustot ulkomailla.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.