Markkinavalvontaa uudistetaan ja yhdenmukaistetaan huhtikuussa 2022

Markkinavalvontaan liittyviä laajoja lakimuutoksia on tulossa voimaan huhtikuussa. Lakimuutoksilla modernisoidaan markkinavalvontaa vastaamaan yritysten toimintaympäristön muutoksia, kuten aiempaa monimutkaisempia toimitusketjuja ja verkkokauppaa.

Uudistuksella päivitetään markkinavalvonta vastaamaan EU:n markkinavalvonta-asetusta. Valtioneuvosto esitti 31.3.2022 eduskunnan vastaukseen sisältyviä markkinavalvonnan lakimuutoksia hyväksyttäväksi. Tasavallan presidentti vahvistaa lait 1.4.2022. Kyseessä on laaja, poikkihallinnollinen lakipaketti, jolla uudistetaan markkinavalvontaa säänteleviä lakeja Suomessa. Olemassa olevia kansallisia markkinavalvonnan rakenteita päivitetään niin, että ne vastaavat EU:n markkinavalvonta-asetusta.

Markkinavalvonnan tavoitteena on varmistaa, että tuotteet eivät vaaranna kuluttajien terveyttä ja turvallisuutta, ympäristönsuojelua, työterveyttä- ja turvallisuutta tai yleistä turvallisuutta ja että ne täyttävät niille asetetut vaatimukset. Nyt hyväksyttyjen uudistusten tavoitteena on yhdenmukaistaa markkinavalvonnan sääntelyä Suomessa ja luoda selkeämpi toimintaympäristö yrityksille ja kuluttajille. Erityisesti verkkokaupan markkinavalvonta helpottuu uudistuksen myötä. Lisäksi tiettyjen markkinavalvonta-asetuksessa määriteltyjen velvoitteiden laiminlyönnistä on mahdollista määrätä sanktioita.

Lait tulevat voimaan 11.4.2022. EU:n markkinavalvonta-asetuksen soveltaminen alkoi heinäkuussa 2021. Alkuperäisen tavoitteen mukaan lakimuutosten oli tarkoitus tulla voimaan syksyllä 2021, mutta lakien voimaantulo siirtyi keväälle.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.