Finlex.fi-sivuston kysely
Finlex.fi-sivustoa ollaan uudistamassa. Haluaisimme kuulla mielipiteesi siitä, mikä tällä hetkellä toimii hyvin ja mikä ei. Kyselyyn vastaaminen vie noin 5 minuuttia.
Siirry kyselyyn: https://q.surveypal.com/Finlex.fi-kysely

Myös sähkö- ja elektroniikkaromun jätehuollossa siirryttiin tuottajan vastuuseen

Kuluttaja pääsee nyt kotitaloudessa syntyvästä sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta, kuten kodinkoneista, atk-laitteista ja kulutuselektroniikasta maksutta eroon, kun romu toimitetaan asianmukaiseen keräykseen. Kierrätysmaksu maksetaan jatkossa uusien kodinkoneiden hinnassa.

Kierrätysmaksun suuruus on noin 2-4 prosenttia laitteen hinnasta.

Muutoksen taustalla on EU:n ns. romudirektiivi. EU:n direktiivi sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta (EPNDir 2002/96/EY) muutoksineen on Suomessa pantu täytäntöön kesäkuussa 2004 annetulla jätelain (1072/1993) muutoksella ja syyskuussa 2004 annetulla valtioneuvoston asetuksella 852/2004. Asetus tuli voimaan 13.8.2005.

Direktiivin mukaan vastuu käytöstä poistettujen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden jätehuollon järjestämisestä on tuottajien eli valmistajien ja maahantuojien. Suomessa asetus määrittelee tuottajien vastuun EU-direktiivissä määriteltyä vastuuta laajemmaksi, koska tuottajille sälytettiin vastuu myös yleisten keräyspisteiden toiminnan kustannuksista.

Direktiivin voimaantulon jälkeen esimerkiksi kunnalliset jäteasemat eivät saa enää periä kuluttajilta vanhoista laitteista vastaanottomaksua.

Tuottajat ja kauppa ovat yhteistyössä jo pitkään valmistelleet siirtymistä tulevaan tuottajavastuujärjestelmään. Esimerkiksi SER-tuottajayhteisö käynnisti tulevan kierrätysjärjestelmän kehittämisen jo kuusi vuotta sitten ja ensimmäiset pilotoinnit tehtiin keväällä 2000.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.