17.09.2021
Lamppujen ja valaisimien energiamerkinnät muuttuivat syyskuun alusta
Uudet valonlähteitä koskevat energiamerkintävaatimukset tulivat voimaan 1. syyskuuta 2021. Termi valonlähde eroaa aiemmasta lainsäädännöstä, jossa puhuttiin erikseen lampuista ja valaisimista.
Valonlähteiden uudet ekosuunnittelu- ja energiamerkintäasetukset tulivat voimaan 1. syyskuuta 2021. Jälleenmyyjät voivat laittaa uuden energiamerkinnän esille 1.9. alkaen. Vanhat merkit tulee korvata uusilla seuraavien 18 kuukauden kuluessa. Eli aikajaksolla 1.9.2021–1.3.2023 voi kaupoissa näkyä sekä nykyinen että uusi energiamerkki. Kaikilla valonlähteillä pitää olla uusi energiamerkintä 1. maaliskuuta 2023 lähtien.Syyskuussa voimaan tulleessa valonlähteitä koskevassa asetuksessa on uusi termi: sisältävä tuote. Tällä tarkoitetaan tuotetta, joka sisältää irrotettavan valonlähteen. Tyypillisin esimerkki on valaisin, mutta se voi olla myös esimerkiksi valollinen peilikaappi tai sängynpääty. Joissain valaisimissa valonlähde on kiinteä osa valaisinta ja sitä ei pysty irrottamaan. Siinä tapauksessa koko valaisin katsotaan valonlähteeksi.
Uudet energiamerkinnät eivät koske valaisimia, jotka myydään ilman valonlähdettä.
Valonlähteellä pitää olla energiamerkintä
Jatkossa kaikilla valonlähteillä pitää olla energiamerkintä. Tämä koskee myös sisältävien tuotteiden sisällä olevia valonlähteitä. Yleisempi energiamerkintäasetus kuitenkin sanoo, että koska sisältävälle tuotteelle ei ole energiamerkintävaatimusta, niin silloin sen pakkauksessa ei saa olla energiamerkintää. Näissä tapauksissa valonlähteen energiamerkintä ei siis näy kuluttajalle ostopäätöstä tehdessä. Tuotteen ohjekirjassa pitää kuitenkin kertoa valonlähteen energialuokka.
– Useita kotimaisia yrittäjiä on ihmetyttänyt vaatimus energiamerkinnästä, joka ei kuitenkaan saa lainsäädännön mukaan olla kuluttajien nähtävillä tuotteen pakkauksessa. Taustalla lienee lainsäädäntöä valmistelleen eurooppalaisen työryhmän ajatus, että valonlähteet ja valaisimet myydään melkein aina erikseen. Markkinoilla olevien tuotteiden perusteella näin ei kuitenkaan ole. Tukes on nostanut tätä epäkohtaa esiin, ja toivomme, että lainsäädäntöön tulee muutos tältä osin, kertoo ylitarkastaja Marika Keskinen.
Sisältävälle tuotteellekin merkintävaatimuksia
Tuotteen pakkauksessa pitää kertoa, voiko valonlähteen vaihtaa. Jos vaihdon voi tehdä vain ammattilainen, myös se pitää kertoa pakkauksessa joko sopivalla piktogrammilla tai sanallisesti. Vaihtamisen pitää onnistua yleisesti saatavilla olevilla työkaluilla.
Suositus on, että valonlähteen tulee olla irrotettavissa ja vaihdettavissa. Vapaasti käytettävissä olevilta internetsivuilta pitää löytyä purkuohjeet miten sisältävästä tuotteesta irrotetaan valonlähteet ja erilliset liitäntälaitteet. Jos vaihtaminen ei ole mahdollista, sille täytyy olla perusteltu esimerkiksi turvallisuuteen liittyvä syy. Tällainen syy voi olla esimerkiksi, että valonlähteen vaihtaminen heikentäisi valaisimen turvallisuutta esimerkiksi kosteudenkestävyyttä.
Jos valonlähdettä ei voi vaihtaa, mutta sen voi irrottaa hajottamatta valonlähdettä, tuotteen teknisissä asiakirjoissa pitää kertoa oikeasta irrotustavasta.