Finlex.fi-sivuston kysely
Finlex.fi-sivustoa ollaan uudistamassa. Haluaisimme kuulla mielipiteesi siitä, mikä tällä hetkellä toimii hyvin ja mikä ei. Kyselyyn vastaaminen vie noin 5 minuuttia.
Siirry kyselyyn: https://q.surveypal.com/Finlex.fi-kysely

Henkilökortin hakijalta otetaan jatkossa sormenjäljet

Henkilökorttilakiin on lisätäty EU:n asetusta täydentävä säännös sormenjälkien ottamisesta. Sormenjäljet otetaan jatkossa kaikilta henkilökorttia hakevilta, paitsi alle 12-vuotiaalta tai henkilöltä, jolta niitä ei saa esimerkiksi fyysisen esteen vuoksi. Laki tuli voimaan 2. elokuuta 2021.

Henkilökorttilakia on päivitetty EU:n ID-asetuksen johdosta. Asetuksen myötä myös henkilökorttien tietosisältö ja ulkoasu uudistuvat.

Asetuksen tavoitteena on parantaa EU-kansalaisten henkilökorttien luotettavuutta ja turvallisuutta.

Passia varten jätettyjä sormenjälkiä voi jatkossa hyödyntää henkilökortin hakemiseen

Sormenjälki on niin sanottu biometrinen tunniste ja se on pysyvä ja muuttumaton osa jokaista ihmistä. Tällaiset biometriset tunnisteet asettavat erityisiä vaatimuksia tietoturvalle, jotta yksityisyyden suojan toteutuminen voidaan varmistaa. Henkilökortin siruun liittyvästä tietoturvasta säädetään tästä syystä erikseen henkilökorttilaissa.

Koska sormenjäljet ja kasvokuvat ovat erityisen arkaluonteisia tietoja, niitä saavat lukea henkilökorttiviranomaisina poliisilaitokset ja Suomen edustusto, poliisi, Rajavartiolaitos, sekä Tulli silloin, kun Tulli toimii esitutkintaviranomaisena tai hoitaa rajatarkastusviranomaisen tehtäviä.

Sormenjälkien tallettamisella henkilökorttirekisteriin ei suojata ainoastaan sormenjäljen antajan, vaan myös muiden henkilöiden oikeutta omiin henkilötietoihinsa ja niiden asianmukaiseen käyttöön. Sormenjälkien tallettamisella ja vertaamisella rekisteriin pyritään osaltaan estämään ihmisten henkilöllisyyksien väärinkäyttöä.

Eduskunta hyväksyi hallituksen esityksen (HE 206/2020 vp) henkilökorttilain muuttamisesta 4.6.2021. Tasavallan presidentti vahvisti eduskunnan hyväksymän lain 29.6.2021.

Laki tuli voimaan voimaan 2.8.2021, eli samaan aikaan, kun EU:n ID-asetuksen soveltaminen alkaa.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.