Kuluttajaluottojen enimmäiskorkoon ja markkinointiin määräaikaisia rajoituksia aikavälillä 1.7.–31.12.2020

Osassa kuluttajaluotoista enimmäiskorko lasketaan määräaikaisesti kymmeneen prosenttiin. Myös luottojen suoramarkkinointi kielletään. Tarkoituksena on helpottaa kuluttajien asemaa sekä ehkäistä velkaongelmia. Määräaikainen korkokatto ei koske hyödykesidonnaisia luottoja, kuten yleisluottokorttiluottoja, autojen osamaksukauppaa eikä verkkokaupan erämaksumahdollisuutta. Sen sijaan luottojen suoramarkkinointikielto koskee laajemmin erilaisia kuluttajaluottoja.

Koronaviruksesta aiheutuneen poikkeustilan seurauksena monien kuluttajien taloudellinen tilanne on heikentynyt, minkä takia monet todennäköisesti joutuvat turvautumaan yhä enemmän luottorahoitukseen. Lakimuutoksella halutaan varmistaa luottokorkojen maltillisuus sekä estää se, että luottoja markkinoidaan päällekäyvin keinoin suoraan äkillisissä taloudellisissa vaikeuksissa oleville kuluttajille.

Laki on voimassa heinäkuun alusta vuoden 2020 loppuun saakka. Tilapäistä korkokattoa sovelletaan lain voimassaoloaikana tehtävien luottosopimusten lisäksi jo aiemmin tehtyihin jatkuvaa luottoa koskeviin sopimuksiin siltä osin kuin kyse on aikavälillä 1.7.–31.12.2020 tehtävistä luoton nostoista. Nostetulle luotolle perittävä korko määräytyy lain voimassaolon päättymisen jälkeen luottosopimuksen mukaan, ja se voisi siten olla korkeampi kuin kymmenen prosenttia

Eduskunnan vastaukseen hallituksen esitykseen sisältyy viisi eduskunnan lausumaa, jotka liittyvät muun muassa ylivelkaantumisen syiden selvittämiseen, kokonaisvaltaisen ratkaisuesityksen tekemiseen korkeiden kuluttajaluottojen hillitsemiseksi, maksuhäiriömerkintöjen keston lyhentämiseen sekä kuluttajaluottojen mainonnan ja suoramarkkinoinnin hillitsemiseen pysyvällä lainsäädännöllä.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.