Mentolisavukkeiden kielto tulee voimaan 20. toukokuuta 2020

Tupakkatuotedirektiivin mentolisavukkeiden siirtymäsäännös päättyy 20. toukokuuta 2020. Tästä ajankohdasta lähtien mentolisavukkeita ei enää saa myydä tai muutoin luovuttaa kuluttajalle.

Tupakkalain mukaan kuluttajalle ei saa myydä tai muutoin luovuttaa savuketta tai kääretupakkaa, jossa on tunnusomainen tuoksu tai maku. Tunnusomaisella tuoksulla tai maulla tarkoitetaan muuta kuin tupakan tuoksua tai makua, joka on tulosta lisäaineesta tai niiden yhdistelmästä ja joka on selvästi havaittavaa tupakkatuotteessa ennen tuotteen käyttöä tai sen aikana.

Kielto perustuu EU:n tupakkatuotedirektiiviin. Tupakkatuotedirektiivissä kuitenkin säädettiin siirtymäajasta sellaisten tupakkatuotteiden osalta, joissa on tunnusomainen maku ja joiden myyntimäärä EU:n laajuisesti on vähintään kolme prosenttia tietyssä tuoteluokassa. Suomessa tällaisia tuotteita ovat mentolisavukkeet.

Savukkeissa ja kääretupakassa kaikki muut maut, paitsi mentoli, ovat olleet kiellettyjä jo vuodesta 2016 alkaen. Tupakkalaki kieltää tunnusomaisten tuoksujen ja makujen käytön myös nikotiininesteissä sekä höyrystettäviksi tarkoitetuissa nikotiinittomissa nesteissä.

Tupakkalain tavoitteena on ihmisille myrkyllisiä aineita sisältävien ja riippuvuutta aiheuttavien tupakkatuotteiden ja muiden nikotiinipitoisten tuotteiden käytön loppuminen.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.