Varainsiirtoveron ilmoittaminen ja maksaminen muuttuivat

Varainsiirtoverotukseen tuli muutoksia marraskuussa 2019. Muutokset koskevat sekä henkilöasiakkaita että yrityksiä ja yhteisöjä.

Esimerkiksi arvopaperikauppiaiden on annettava varainsiirtoveroilmoitus marraskuusta 2019 alkaen sähköisesti. He voivat antaa ilmoituksen joko verkkolomakkeella tai lähettämällä sen suoraan käyttämästään ohjelmistosta rajapinnan kautta.

Myöhässä annetusta varainsiirtoveroilmoituksesta on seurauksena myöhästymismaksu tai veronkorotus. Koska myöhästymismaksu kohdistuu ilmoituksen myöhästymiseen, se määrätään arvopaperikauppiaalle niissä tilanteissa, joissa hän on ilmoitusvelvollinen.

Varainsiirtoveroprosentit ja veron laskeminen säilyvät ennallaan. Myöskään ilmoittamisen ja maksamisen määräajat eivät muutu.
Maksajan on käytettävä maksussa omaa viitenumeroaan

Varainsiirtoveroa maksettaessa maksajan on käytettävä omaa varainsiirtoveron viitenumeroaan. Näin ollen tilanteessa, jossa arvopaperikauppias perimisvelvollisen roolissa on perinyt ostajalta varainsiirtoveron, tilittää hän sen Verohallinnolle käyttäen omaa varainsiirtoveron viitenumeroaan. Viitenumeron ja Verohallinnon tilinumeron voi käydä tarkastamassa marraskuussa joko OmaVero-palvelusta (vero.fi/omavero) tai kysyä puhelimitse.

Varainsiirtoveron maksamisessa ei voi marraskuusta alkaen enää käyttää aikaisemman mallista varainsiirtoveron tilisiirtolomaketta, jonka viestikenttään merkitään tietoja. Varainsiirtoveroilmoitusta ei myöskään enää leimata Verohallinnon asiakaspalvelupisteessä marraskuusta alkaen.

Varainsiirtoveron muutoksista on kerrottu osoitteessa vero.fi/muutoksia. Tarkemmat asiakasohjeet julkaistaan vero.fi:ssä marraskuun alussa.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.