Ulosottokaarta muutettiin ulosottoon liittyvien työllistymisen kannustinloukkujen purkamiseksi

Vähintään vuoden ajan työttömyysetuutta saaneet ulosottovelalliset ovat jatkossa oikeutettuja enintään kuuden kuukauden pituiseen lykkäykseen palkan ulosmittauksesta, jos he ovat tulorajaulosmittauksen piirissä.

Muiden velallisten osalta ulosottomies voi työllistymisen perusteella myöntää lykkäystä enintään neljäksi kuukaudeksi. Lisäksi luonnollisen henkilön säännönmukaisesta elinkeinotulosta voidaan jättää ulosmittaamatta pääsäännön mukaista viittä kuudesosaa suurempi määrä sen perusteella, että velallinen ryhtyy elinkeinonharjoittajaksi pitkän työttömyyden jälkeen. Laki tuli voimaan 1. helmikuuta 2018.

Muutosten tavoitteena on parantaa työttömien ulosottovelallisten kannustimia ottaa vastaan työtä ja tällä tavoin helpottaa ulosottovelallisten asemaa.

Muutoksella ei arvioida olevan pitkän tähtäimen haittavaikutuksia velkojien asemaan. Vastaavasti muutoksella ei arvioida olevan mainittavia pitkän tähtäimen vaikutuksia julkisvelkojien kertymiin.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.