Yhteisöjen veroilmoittaminen sähköistyy ja verotus muuttuu 1.11.2017

Marraskuusta 2017 alkaen osakeyhtiöiden ja muiden yhteisöjen verotukseen tulee useita muutoksia. Osakeyhtiöiden ja muiden yhteisöjen veroasioiden hoitaminen myös helpottuu, kun myös tuloverot ilmoitetaan sähköisesti OmaVerossa. Jatkossa osakeyhtiöt voivat seurata lähes kaikkia veroasioitaan yhdestä paikasta.

Verohallinto avasi noin vuosi sitten uuden OmaVero-palvelun. Siellä kaikki yritykset ovat toistaiseksi voineet antaa oma-aloitteisten verojen, kuten arvonlisäveron ja työnantajasuoritusten, veroilmoituksen.

Marraskuussa OmaVero laajenee vastaanottamaan osakeyhtiöiden ja yhteisetuuksien tuloveroilmoitukset. Palvelussa osakeyhtiöt ja yhteisetuudet voivat myös hakea tai muuttaa ennakkoveroa ja tilata verovelkatodistuksen. Lisäksi verotietojen yhteenvedot näkyvät OmaVerossa kootusti. Sen sijaan toiminimenharjoittajat, metsänomistajat ja avoimet yhtiöt eivät vielä voi käyttää OmaVeroa tuloverojen ilmoittamiseen tai ennakoiden muuttamiseen.

- OmaVero korvaa vaiheittain lähes kaikki Verohallinnon sähköiset palvelut. Yhteisöjen osalta valmista tulee marraskuussa, poikkeuksena yhteisöjen kiinteistövero ja varainsiirtovero, jotka siirtyvät muiden asiakasryhmien mukana OmaVeroon myöhemmin, sanoo Omavero-palvelun kehittämisestä Verohallinnossa vastaava Sanna Kuuri.

Yhteisöjen verotukseen paljon muutoksia

Marraskuusta 2017 alkaen osakeyhtiöiden ja muiden yhteisöjen verotukseen tulee useita muutoksia. Esimerkiksi ennakon täydennysmaksu korvataan verovuoden jälkeen määrättävällä lisäennakolla, tuloverot maksetaan jatkossa verolajin omalla viitteellä sekä OmaVero korvaa Yhteisöjen Veroilmoituspalvelun. Yhteisöjen on myös tehtävä ennakkoa koskevat hakemukset ja annettava tuloveroilmoituksensa jatkossa sähköisesti. Lakimuutokset tulevat voimaan 1. marraskuuta 2017 yhteisöillä ja yhteisetuuksilla verovuoden 2017 osalta ja muilta verovelvollisilta verovuoden 2018 osalta. Kaikki palvelut eivät kuitenkaan ole käytössä heti marraskuun alussa. Jos yhteisön tilikausi päättyy tammi- tai helmikuussa 2017, verotus päättyy poikkeuksellisesti vasta 31.1.2018. Katso Verohallinnon päätös asiasta.

OmaVero-palvelussa lainsäädäntömuutokset näkyvät uusina toimintoina. OmaVero myös korvaa marraskuusta alkaen edeltäjänsä Yhteisöjen veroilmoituspalvelun. Paperilomakkeilla voi ilmoittaa yhteisöjen tuloverot vain, jos jokin erityinen syy estää käyttämästä sähköistä palvelua.

Kun veroja maksaa, oikeiden viitteiden käyttäminen on erityisen tärkeää. Yhteisöjen tuloverot maksetaan jatkossa verolajin omalla viitteellä, samoin kuin esimerkiksi oma-aloitteiset verot omalla viitteellään. Maksut kohdistuvat oikein, kun ne on maksettu oikealla viitteellä.

- Erityisesti tilitoimistokäyttäjien toivomuksesta OmaVeroon lisättiin kausikohtainen tapahtumahaku. Marraskuussa myös maksujen ja palautusten käytön ja asiakkaalle maksettujen palautusten tietojen näyttämistä laajennetaan edelleen”, Sanna Kuuri kertoo.

Ennakon täydennysmaksusta luovutaan marraskuussa ja yhteisöt voivat maksaa sitä viimeisen kerran 31.10.2017. Ennakkoperintää voi jatkossa täydentää hakemalla lisäennakkoa eli verovuoden jälkeen määrättävää ennakkoa. Lisäennakon hakeminen onnistuu kätevästi OmaVerossa.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.