Kasvisten, hunajan ja sienten suoramyynti tiloilta helpottui

Valtioneuvosto muutti 12. tammikuuta asetusta eräistä elintarviketurvallisuusriskeiltään vähäisistä toiminnoista. Uudistunut asetus lisää tiloilta suoraan myytävien kasvisten, hunajan ja sienten enimmäismääriä merkittävästi ja helpottaa siten lähiruuan saatavuutta. Muutos myös käytännössä keventää paperityön määrää tiloilla. Asetusmuutoksessa tilalta suoraan kuluttajalle luovutettavien lehtivihannesten enimmäismäärää nostettiin 5 000 kilosta 50 000 kiloon ja kasveista saatavien alkutuotannon tuotteiden, kuten perunoiden ja juuresten sekä sienten määrä 10 000 kilosta 100 000 kiloon. Hunajan enimmäismäärää nostettiin 1 000 kilosta 2 500 kiloon. Muutos tuli voimaan 1. helmikuuta 2017.

Samat määriä koskevat muutokset tehtiin myös vähittäismyyntiin toimitettavien lehtivihannesten (enimmäismäärä 50 000 kg), muiden kasveista saatavien alkutuotannon tuotteiden ja sienten (100 000 kg) sekä hunajan (2 500 kg) osalta. Rajat alittavalta toiminnalta ei edellytetä vastaavaa omavalvontaa kuin mitä edellytetään suurempien määrien toimittamiselta.

– Nyt tehty asetusmuutos koskee käytännössä kaikkia kasvinviljelytiloja ja hunajan tuottajia, ja muutos myös vähentää tilojen paperityön määrää. Jatkossa tilat voivat siis harjoittaa näiden tuotteiden myyntiä aikaisempaa suuremmassa mittakaavassa ilman, että myyntitilojen tulee täyttää elintarvikehuoneistoille asetettuja vaatimuksia ja elintarvikehuoneistoilmoituksia elintarviketurvallisuuden siitä kärsimättä, kertoo eläinlääkintöneuvos Marjatta Rahkio maa- ja metsätalousministeriöstä.

Lisäksi nostettiin vähittäismyyntiin omavalvontahelpotuksin toimitettavien linnunmunien määrää 2 500 kilosta 5 000 kiloon. Tämä asetusmuutos koskee nimenomaan muiden lintujen kuin kanojen munia. Kananmunien määristä on säädetty aikaisemmin.

Nyt tehty säädösmuutos ilmoitettiin Euroopan komissiolle ja muille EU:n jäsenvaltioille viime kesänä ja sille saatiin EU:n hyväksyntä.

Itujen suoramyyntiä jouduttiin rajoittamaan

Sen sijaan suoraan kuluttajalle luovutettavien ja tilalta vähittäismyyntiin toimitettavien itujen enimmäismäärää laskettiin 10 000 kilosta 5 000 kiloon. Itujen sallitun suoramyyntimäärän vähentäminen perustui EU:n komission kesäkuussa 2015 Suomeen tekemään alkutuotantoa koskevaan tarkastuskäyntiin.

– Tarkastuskäynnin mukaan 10 000 kilon vuosituotantoraja itutuotannolle oli liian korkea ja EU-lainsäädännön hengen vastainen. Jatkossa enemmän kuin 5000 kiloa vuodessa ituja suoraan kuluttajalle myyvien tai vähittäismyyntiin toimittavien yritysten on haettava EU-säädösten mukainen hyväksyntä ja tehtävä EU-lainsäädännön edellyttämät tutkimukset. Tämä koskee tällä hetkellä käytännössä alle kymmentä yritystä, mutta rajoittaa tietysti jatkossa toimintojen laajentamista, pahoittelee Rahkio.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.