Vaalien esteellisyyssääntely muuttuu kevään 2017 kuntavaaleista alkaen – ehdokas ei enää voi olla vaalilautakunnassa

Vaalilain esteellisyyssääntelyä tarkennetaan 1. kesäkuuta 2016 alkaen. Vaaleissa ehdokkaana oleva henkilö ei jatkossa enää voi olla vaalilautakunnan jäsenenä eikä varajäsenenä. Vaalilautakunta huolehtii muun muassa alustavasta ääntenlaskennasta äänestyspaikassa. Uusia säännöksiä sovelletaan kevään 2017 kuntavaaleissa.

Käytännössä vaalilautakuntien puolueettomuudesta huolehditaan eri puolueista tai äänestäjäryhmistä valittujen keskinäisellä valvonnalla. On hyvin epätodennäköistä, että vaalilautakunnan jäsenellä olisi mahdollisuus vaikuttaa vaalien tulokseen. Vaalimenettelyn tulee kuitenkin näyttää myös ulkopuolisen tarkkailijan silmissä puolueettomalta ja asianmukaiselta.

Laissa korostetaan vaaliviranomaisen velvollisuutta toimia tehtävässään puolueettomasti ja mainitaan nykyistä laajemmin ne henkilöt, jotka eivät saa toimia tietyissä vaalien viranomaistehtävissä.

Ehdokas tai hänen puolisonsa, lapsensa, sisaruksensa tai vanhempansa ei voi olla ennakkoäänestyspaikassa tai kotiäänestyksessä vaalitoimitsijana eikä laitosäänestyksistä huolehtivan vaalitoimikunnan jäsenenä tai varajäsenenä. Ehdokas tai ehdokkaan lähisukulainen eivät myöskään voi toimia äänestäjän avustajana äänestettäessä.

Vaalipiirilautakunnassa ja kunnan keskusvaalilautakunnassa esteellisyyskysymykset ratkaistaan hallintolain perusteella. Vaalipiirilautakunta ja kunnan keskusvaalilautakunta vastaavat muun muassa vaalien ääntenlaskennasta ja tuloksen vahvistamisesta.

Muutosten tarkoituksena on selkeyttää esteellisyystilanteiden arvioimista ja turvata äänestäjien luottamus vaalijärjestelmää kohtaan.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.