Finlex.fi-sivuston kysely
Finlex.fi-sivustoa ollaan uudistamassa. Haluaisimme kuulla mielipiteesi siitä, mikä tällä hetkellä toimii hyvin ja mikä ei. Kyselyyn vastaaminen vie noin 5 minuuttia.
Siirry kyselyyn: https://q.surveypal.com/Finlex.fi-kysely

Korkein rikesakko on jatkossa 200 euroa

Rikesakkoja korotettiin 1. syyskuuta 2015 alkaen. 20. elokuuta annetun valtioneuvoston asetuksen mukaan kaikki rikesakon rahamäärät nousevat kaksinkertaisiksi lukuun ottamatta korkeinta 115 euron rikesakkoa, joka korotettiin 200 euroon. Tätä korkeampi rikesakon määrä edellyttäisi lain muuttamista. Pienin rikesakko on jatkossa 20 euroa. Sakkojen korotuksia on tulossa jatkossa myös lisää.

Rikesakko on euromäärältään kiinteä, päiväsakkoa lievempi varallisuusrangaistus, jonka määrää pääsääntöisesti poliisi. Rikesakkoja annetaan vuosittain noin 300 000, suurin osa liikennerikkomuksista ja ennen kaikkea ylinopeuksista.

Esimerkiksi tiellä, jolla suurin sallittu nopeus on enintään 60 kilometriä tunnissa, voidaan jatkossa määrätä moottoriajoneuvon kuljettajalle 170 euron rikesakko enintään 15 km/h ylinopeudesta. Suuremmasta eli 16-20 km/h:n ylinopeudesta voidaan määrätä 200 euron rikesakko. Jos suurin sallittu nopeus alueella on yli 60 kilometriä tunnissa, rikesakot vastaavan suuruisista ylinopeuksista ovat 140 euroa ja 200 euroa.

Rikesakkoja määrätään yleisesti myös järjestyslain tai alkoholilain rikkomisesta. Esimerkiksi yleisellä paikalla virtsaamisesta tai alkoholijuoman hallussapidosta alle 18-vuotiaana voidaan syyskuun alusta lähtien määrätä 40 euron rikesakko.

Rikesakkojen korottaminen vaikuttaa myös päiväsakkoihin. Ylinopeudesta määrättävän päiväsakon vähin kokonaisrahamäärä nousee syyskuun alusta yhtä suureksi kuin suurin rikesakko eli 200 euroon. Muutos on tarpeen, jottei ylinopeudesta määrättävä, tuloihin perustuva päiväsakkorangaistus voisi muodostua pienemmäksi kuin kiinteämääräinen rikesakko.

Rikesakkojen rahamääriin on tehty tasokorotus viimeksi vuonna 1999 ja ansiotason nousu puoltaa rikesakkojen korottamista. Sakkoja korotetaan kuitenkin enemmän kuin mihin ansiotason nousu antaisi aihetta. Korotus on osa hallituksen päättämiä julkisen talouden välttämättömiä sopeutustoimia. Jos rikesakkojen määrä ei vähene nyt tehtävien korotusten myötä, valtion rikesakkotulojen arvioidaan kasvavan nykyisestä 20 miljoonasta eurosta noin 40 miljoonaan euroon vuodessa.

Sakkojen korotuksia tulossa lisää

Syyskuussa voimaan tulevan korotuksen lisäksi valtiovarainministeriö on esittänyt budjettiesityksessään, että rikesakot kolminkertaistettaisiin. Tätä ehdotusta käsitellään myöhemmin osana valtion talousarvion valmistelua.

Hallitusohjelman mukaisesti jatkossa on tarkoitus valmistella esitys myös päiväsakkojen korottamisesta. Päiväsakkoja määrätään muun muassa suurista ylinopeuksista ja muista sakolla rangaistavista rikoksista. Sakon määrään vaikuttavat teon moitittavuus ja tuomitun tulot.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.